От х:

Днес в x:

Кучето на Путин с GPS

Русия първа изпрати куче в космоса. Сега, 50 години по-късно, тя доближи космоса до куче и то не кое да е куче, а любимата черна лабрадорка на руския премиер Владимир Путин, съобщава Асошиейтед прес.

Нашийник с устройство за спътниково позициониране беше поставен вчера около врата на домашната любимка на Путин Кони.

Технологията не е нова и е достъпна в целия свят чрез Глобалната система за позициониране или Джи Пи Ес. Русия обаче иска да притежава собствена система.

Вчера заместникът на Путин Сергей Иванов го информира за напредъка на разработваната още от съветско време Глобална навигационна спътникова система. По телевизионните новини по-късно показаха как двамата поставят
нашийника на Кони.

Иванов обясни, че устройството влиза в режим на стенд-бай, когато кучето не се движи, "ако, да кажем, лежи в локва". Путин го прекъсна и шеговито го смъмри: "Моето куче не е прасе; тя не лежи в локвите."

Путин поискал такъв нашийник за Кони, за да може да я следи по всяко време, миналата година, когато Иванов също го информирал за навигационната спътникова система.
Иванов обещал на Путин, който тогава беше президент, че кучешки нашийници с устройство за сателитно позициониране ще бъдат предлагани на частни клиенти до лятото на 2008 г. Но навигационната система, известна като ГЛОНАСС, която трябваше да е пусната в действие още в началото на годината, се бави поради технически проблеми, посочва АП.

Иванов информира вчера Путин, че системата ще има 21 сателита до края на годината - достатъчно, за да обхване цялата територия на Русия, и че ще бъде достъпна за целия свят до края на 2009 г., като за целта ще са необходими 24 сателита.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини