От х:

Днес в x:

Откриха двете най-големи числа в историята

Това може значително да увеличи ефективността на системите за шифриране
Математици от САЩ и Германия откриха двете най-големи прости числа в историята.

Това откритие може значително да увеличи ефективността на системите за шифриране, използвани в съвременната изчислителна техника, коментира електронното издание CyberSecurity.

Двете числа са открити в рамките на проекта Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), който продължава вече 12 години.

Най-голямото просто число е открито на 23 август в Университета на Калифорния. То съдържа 12 979 189 цифри. Второто число, съдържащо 11 185 272 цифри, е открито 2 седмици по-рано в Германия.

Простите числа са такива числа, които се делят без остатък само на единица и на самите себе си – 1, 3, 5, 7, 11 и т.н.
На математическите особености на тези числа се основават много системи за криптография.

Търсенето на най-големите прости числа се спонсорира от фонда Electronic Frontier Foundation (EFF), който възнамерява в перспектива да създаде система за шифриране на данни, която е невъзможно да бъде разбита.

EFF раздава награди на математици и редица компании.
Търсенето на прости числа е много важно за математиката, тяхното съществуване е сигнал, че много изчислителни проблеми може да се решат по прост начин, посочи основателят на фонда Джон Гилмор.

Американската и германската групи учени ще получат по 100 000 долара за откритията си.
Освен това от EFF припомнят, че са обявили награда от 150 000 долара за онзи, който открие просто число с над 100 милиона знака и 250 000 долара за откриването на такова число с над 1 млрд. знака.
Източник: data.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини