От х:

Днес в x:

На Марс е имало повече вода, отколкото се предполагаше

Отделни райони на планетата Марс са били покрити с вода много по-дълго време, отколкото се смяташе досега..

В информация на Института по планетарни науки на САЩ се казва, че според сътрудниците на института на Червената планета е имало вода преди 3-3,7 милиарда години.

Учените са изследвали снимки на марсианската повърхност, направени с камерата HiRISE на орбиталния апарат "Марс рикънисънс орбитър". Нейната оптика позволява да бъдат видени обекти, чиито размери не надхвърлят 1 метър.

Специално внимание учените са обърнали на гигантска система каньони, известни като Долината на Маринър. Те са видели, че светлите петна на отлаганията вътре и около каньоните видимо се различават едни от други по външни характеристики (яркост, цвят, следи от ерозия).

Според специалистите на Института по планетарни науки тези разлики доказват, че водата в Долината на Маринър е съществувала по-дълго отвън, отколкото вътре.

Учените са на мнение, че отлаганията на външната страна са се образували след пресъхването на водните потоци.

Допълнителен факт, потвърждаващ хипотезата на изследователите, е откриването на система от долини близо до каньона, които, както се предполага, са били създадени от течаща вода.

Долината на Маринър се е формирала през Хесперианската ера (завършила преди 3,5 -1,8 милиарда години), която е втората епоха след Ноачианската (изчислява се от момента на образуване на планетата до преди 3,5-3,8 милиарда години) на геоложката скала на Марс.

Това означава, че на повърхността на планетата е имало вода след края на първата геоложка епоха.

Но Това не е първото доказателство, че климатът на Марс е бил влажен още през Хесперианската ера.

Неотдавна американски учени извършиха изследвания и установиха, че преди около 3,5 милиона години дъждовете на Марс са били обичайно, а не рядко явление.

Въпреки това учените не изключват и хипотезата, че откритите от тях отлагания може да са се появили в резултат на вулканична дейност или на въздействието на ветровете.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини