От х:

Днес в x:

Спряха големия андронен колайдер

Нашумелият напоследък Голям андронен колайдер бе спрян, заради проблеми с елекрозахранването, съобщи Франс Прес. Нарушаването в електроподаването доведе и до спиране на охладителната система на колайдера. Представетели на ЦЕРН заявиха, че в най-скоро време ускорителят на частици отново ще бъде пуснат. Освен това все още текат тестовете на машината и подобни проблеми били в реда на нещата.

Големият андронен колайдер е най-големият ускорител на елементарни частици в света и бе пуснат на 10 септември тази година. С негова помощ учените смятат да пресъздадат условията на живот непосредствено след Големият Взрв. Резултатите от експериментите с колайдера трябва да потвърдят или опровергаят т.нар. Стандартен модел. Тази физическа теория обяснява природата на взаимодействие на елементарните частици.

Известният британски учен Стивън Хогинг дори заложи 100 долара, че на изследователите от ЦЕРН няма да се удаде възможността да потвърдят теорията на Стандартния модел и ще им се наложи да преосмилят редица фундаментални физични закони.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини