От х:

Днес в x:

Бащата на Интернет се опасява за бъдещето на своето творение

Фондацията на сър Тим Бърнърс-Лий ще се опита да осигури достъп на повече хора и механизми за оценяване на сайтовете
Интернет има нужда от средство, чрез което да помага на хората да различават слуховете от истинската наука, смята създателят на World Wide Web. Пред BBC News сър Тим Бърнърс-Лий каза, че той става все по-обезпокоен от начина, по който бива използвана Мрежата, за да се разпространява дезинформация сред хората.
Бащата на Интернет говори за фондация, в създаването на която той е помогнал и която ще се занимава с изследване на уеб сайтовете из Мрежата. Тази новосформирана организация ще маркира сайтовете, за които е открила, че представляват надеждни източници на информация и не объркват хората, разпространявайки непотвърдени слухове.
Сър Бърнърс-Лий даде интервю за BBC точно в седмицата, когато CERN (европейската организация за ядрени изследвания), където той е сътворил своя труд върху интернет, за пръв път включи Големия андронен колайдер (Large Hadron Collider - LHC). Бащата на Мрежата е особено притеснен от това, че неговото творение е било използвано за разпространяване на страхове сред хората относно възможността включването на LHC да доведе до създаване на Черна дупка, която би могла да погълне Земята.
По същия начин във Великобритания били пуснати слуховете, че ваксината MMR, която се бие на децата против дребна шарка, заушка и рубеола, е била вредна.
Според сър Бърнърс-Лий, съществува сериозна нужда от нови системи, които да дават на уеб сайтовете рейтинг оценка, в зависимост от това доколко може да се вярва на публикуваната в тях информация, след като бъдат обстойно проучени.
Създателят на Мрежата обясни, че Интернет дава възможност за много бързо разпространяване на всякаква информация. Така например, идеите на даден култ могат за изключително кратко време да достигнат до голям брой хора. По този начин една секта, която се е състояла от десетина души, може изведнъж да привлече хиляди последователи посредством интернет, стига да успее да представи идеите и вярванията си по атрактивен начин.
Подобно използване на Мрежата може да доведе до лоши последствия за потребителите.
Първоначално сър Бърнърс-Лий и неговите колеги от консорциума World Wide Web са търсили прости начини за оценяване на надеждността на уеб сайтовете, но стигнали до извода, че са нужни множество различни механизми.
Поставянето на обикновен номер на уеб сайтовете по подобие на IQ (коефициент на интелигентност) класифициране не е възможно, тъй като, както хората, така и сайтовете се различават по множество характеристики. Това означава, че е нужно различни организации да оценяват един и същи сайт, поставяйки му оценка, свързана с тяхната област на компетенции.
Създателят на Мрежата разказа и за новата работа на неговата World Wide Web Foundation, която има за цел да подобри достъпа до интернет. В момента само 20% от населението на света има достъп до Мрежата.
Интернет не е създаден само за Запада, каза Тим Бърнърс-Лий, нито пък само за бизнесмените и тийнейджърите от модерните градове, които носят смартфони в джобовете си. Хората, живеещи в малки или трудно достъпни населени места, също имат право на достъп.
Организацията ще търси начини да направи Мрежата по-приятелски настроена към мобилните телефони. Това ще увеличи потреблението й в Африка и в други бедни райони по света, където броят на компютрите е нищожен, но пък за сметка на това този на хендсетите е доста голям.
Фондацията ще търси начин и как да помогне на тези, които не могат да пишат и четат, да се възползват от предимствата на интернет. Тук става дума за еволюцията на Мрежата. Това може да стане чрез използване на жестове или посочване, казва сър Бърнърс-Лий.
Когато дадена среда е толкова креативна, колкото е Мрежата, то границата е всъщност нашето въображение, допълва той.
Една от основните дейности на организацията ще бъде и разглеждане на опасенията, че интернет е станал по-малко демократичен. Използването на Мрежата все повече бива повлияно от големите корпорации и законовите интереси, е опасението на Бащата на интернет.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини