От х:

Днес в x:

Метан от човешки отпадъци

Градската управа в Сан Антонио, Тексас обявиха намерението си да започнат прозиводството на метан в индустриални мащаби от каналните води на града, писа "Ройтерс". Сделката с преработващата компания беше подписана във вторник.

Жителите на Сан Антонио, вторият по големина град в американския щат Тексас, изхвърлят в канализацията около 140 хиляди тона мръсни води годишно, които могат да бъдат преработени в биомаса, твърди Стив Клауз, шеф на градската водоснабдителна система.

Властите одобриха сделката с компанията "Амереско", която след преработката на човешките екскременти и други органични отпадъци ще произвежда около 42 хил. куб. м. природен газ на ден. При горене природния газ и метанът, който е страничен продукт от разлагането на органичните отпадъци, отделят много по-малко въглероден диоксид в сравнение с въглищата и нефта. Полученият газ ще бъде продаван на пазара, най-вече на електрически централи, допълва Клауз.

В САЩ отдавна се добива газ от отпадъчна биомаса, за захранване на по-малки съоръжения, но проектът в Сан Антонио е първият от подобен мащаб. От сега нататък над 90% от изхвърляното в тоалетни чинии и мивки ще бъде рециклирано и използвано за поливане, торене и добиване на енергия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини