От х:

Днес в x:

Сладката вода на планетата Земя застрашително намалява

Сладката вода на планетата Земя застрашително намалява. Пръв бизнесът ще бъде изправен пред тежки предизвикателства за достъп до ценния ресурс.

На много места по света са достигнати критични нива на недостиг на прясна вода. Една от причините е все по-многобройното население на Земята. Друга е покачването на стандарта на населението в много южноамерикански и азиатски държави, повишената консумацията и респективно новите производства, които използват все повече и повече водени ресурси.

Съчетано с търсенето на евтина работна ръка, често на места с недостиг на вода, свръхконсумацията увеличава допълнително недостига на прясна вода. Климатичните промени са друг важен фактор в този процес.

Проучване на "Голдман сакс" показва, че потреблението на вода в световен мащаб се удвоява на всеки 20 години, което противоречи на принципите на устойчивото развитие.

Може би никога не сме се замисляли колко вода е необходима за производството на стоките, които пълнят витрините и магазините.

На 21 август американското издание на "Икономист" цитира резултати от проучване на "Джей Пи Морган", според което групата на някои от най-големите производители в света (Nestlé, Unilever, Coca-Cola, Anheuser-Busch и Danone) консумират общо почти 575 млрд. л вода за една година.

Това количество е достатъчно да задоволи дневната нужда от вода на всички хора на планетата. Вместо това обаче тази вода отива за производството на различни продукти за консумация.

Според "Икономист" земеделието използва най-много водни ресурси от всички икономически сектори, но всички останали производствени и обслужващи дейности също зависят от нея.

За направата на една полупроводникова пластинка от 200 мм например са необходими 13 куб. м сладка вода. 25% от употребената вода в Силиконовата долина в САЩ отива само за производството на чипове.

Създаването на електричество по конвенционалните методи също харчи много водни ресурси. 14 на сто от водата, източена от езера и акватории в Америка, се ползва за охлаждане на електроцентрали.

Главният изпълнителен директор на Nestlé Хосе Лопес казва, че за изработването на литър продукт във фабриките на компанията са необходими 4 л вода, а за да се отгледа земеделската продукция, нужна за този продукт, отиват 3000 л.

На много места по света са достигнати критични нива на недостиг на прясна вода

Принудени от условията, в които съществуват фабриките им, или в редки случаи поради по-алтруистични подбуди, много от фирмите вече намаляват потреблението на вода. От 1997 до 2006 г. Nestlé е намалило консумацията с 29%, въпреки че производството на храни се е увеличило почти двойно.

От 1995 г. насам петролната компания Dow е намалила количеството използвана вода с повече от 1/3. Според главния изпълнителен директор "водата е петролът на 21 век".

За отделянето само на 1 л петрол от пясък са нужни до 5 л вода, но за разлика от петрола, водата няма заместители.

По време на Световната седмица на водата, която се проведе от 17 до 23 август в Стокхолм, делегатите се фокусираха върху мерките за увеличаване на достъпа до чиста вода и санитарно обслужване за бедните държави в света.

Въпреки усилията на световни организации и фирми, активистите, който се борят за запазване на чистата вода по света, критикуват остро компании като Coca-Cola и Pepsi за това, че изчерпват резервите на подземни води за производството на бутилирани напитки в Индия.

Coca-Cola започна дело в съда и макар, че беше оправдана, това на успокои природозащитниците. В резултат на техните неспирни акции като компенсация за огромните количества подземна вода, които ползва, компанията започна да обучава индийски фермери как да ползват дъждовна вода, за да напояват по-ефективно земеделската си продукция.

В България ситуацията с недостига на вода също става все по-осезаема особено след зачестилите засушавания и наводнения. Страната ни е една от петте европейски държави с най-малък воден ресурс, а средното потребление на човек за едно денонощие е около 100 л.

Според Министерството на регионалното развитие и благоустройство страната ни губи средно 60% от питейната си вода, тъй като водопроводните мрежи са изключително амортизирани.

В момента около 200 000 българи в 300 селища в страната са на воден режим

На 27 август министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров издаде заповед за ограничаване ползването на вода от реки и подземни източници от фирмите, които вече имат разрешителни. Целта е да се осигури вода за битови нужди.

Разпореждането на министъра последва засушаването, което възникна в много български райони. Решението обаче е в съвместните мерки, които ще бъдат взети превантивно, след като всеки от нас, но и законодателите и индустрията, осъзнае своята роля в справянето с огромното предизвикателство - липсата на питейна вода.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини