От х:

Днес в x:

Моят невероятен живот в най-опасната група за лична охрана в света

Британските полицаи в оставка Рон Евънс и Дъглас Томпсън, които през деведесетте бяха охрана на Салман Рушди, признаха, че в книгата им за онова време има подменени факти. Писателят, след като прочел откъс от мемоарите, публикуван в началото на август в Mail on Sunday, заплашил да съди за клевета издателството на книгата John Blake Publishing. Така авторите променили не само спорните места в текста, но и заглавието, пише The Guardian.

Първоначално книгата на полицаите се наричала On Her Majestys Service. В нея влезли няколко комични истории за автора на "Сатанински строфи". Една от тях разказва как офицерите, измъчени от капризите на писателя, веднъж го заключили в килерчето под стълбището, за да могат да пийнат спокойно по пинта бира в съседния пъб. Освен това, става ясно че му лепнали прякор Scruffy ("Мърльо") заради небрежния му вид. Точно тези епизоди били публикувани в пресата. Обиденият Рушди заявил, че нищо подобно не се е случвало и съобщил, че Рон Евънс, въобще не е бил телоохранител, а шофьор на охраната.

Авторите се съгласили да коригират текста, а и да сменят на заглавието. То било променено на My Incredible Life in the Worlds Most Dangerous Close Protection Squad ("Моят невероятен живот в най-опасната група за лична охрана в света"). Първоначално книгата трябваше да бъде в продажба от 4 август, на всичко това предизвика отлагането на излизането и.

Британската полиция охраняваше денонощно Салман Рушди от 1989 до 1998 г., след като духовния водач на Иран аятола Хомейни издаде религиозен едикт, с който обяви убийството на писателя за богоугодно дело. Причина за това бяха „Сатанински строфи".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини