От х:

Днес в x:

Създават невидим материал за военните

Приспособление, което да прави човек невидим бе доскоро в сферата на фантастиката. Изглежда мечтата за шапка невидимка все пак ще се сбъдне, благодарение на усилията на учените.

Според The Times, американски учени от Калифорнийския университет в Бъркли са на път да създадат материал, който поглъща светлината около обекта. Изследването се финансира от американско военноо ведомство.

Съответното устройство, ако то все пак бъде създадено, ще може да прави невидими или поне крайно незабележими даже големи обекти като танкове, въртолети и военни кораби.

Началото на разработките било положено при изследванията провеждани в Лондинския Имперски колеж, при които бил постигнат аналогичен резултат чрез микровълни. Както и светлината те са форма на електромагнитно излъчване, но по-голямата дължина на вълната ги прави по-удобни за работа.

Ръководителят на изследователския екип Сян Чжан казва: «за да бъде стане невидима, съответната материя трябва да променя траекторията на светлинните лъчи така, че те да „обтичат" обекта – така както морската вода от крайбрежните камъни".

Светлинните вълни могат да бъдат управлявани само при много необичайни електрически и магнитни свойства на средата. Нито едно срещащо се в природата вещество няма такива свойства. Изкуствено такива среди, наречени метаматериали започват да създават в края на 90-те години на 20 век.

За проведеното изследване е подготвена публикация в Science и Nature.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини