От х:

Днес в x:

Грип може да вземе 50 милиона жертви

Възможно е да избухне опустошителна грипна пандемия, която да вземе до 50 милиона жертви из цял свят и да предизвика масов хаос.

Това пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА. В доклад на комисията за междуправителствени организации към Камарата на лордовете са цитирани министри, според които системите за ранно предупреждение за засичане на възникващи епидемии са "слабо координирани" и им липсва "визия и яснота".

Министрите казват, че трябва да се направи повече за подобряване на откриването и следенето на потенциални пандемии. Те призовават за спешно подобряване на стратегиите за бързо реагиране, пише вестникът.

В доклада остро се критикува Световната здравна организация, наречена "дисфункционална", както и способността на международната общност да реагира на избухване на болест в световен мащаб. Макар и да не е имало пандемия от 1968 г., неизбежно е да възникне отново такава, казват министрите. Според тях нова пандемия може да вземе между 2 и 50 милиона жертви по света, от които до 75 000 във Великобритания.

Членовете на Камарата на лордовете се присъединяват към министрите в призива да се изградят системи за ранно предупреждение в страните от Третия свят, които да разпознават и неутрализират избухвания на потенциално смъртоносни нови щамове на болести, преди те да се разнесат из целия свят чрез модерните системи на търговия и транспорт. Лордовете призовават и за нови действия за следене на болестите по животните и предупреждават за потенциално опустошителните последствия от възможни болести, като евентуалното мутиране на вируса на птичи грип H5N1, който да стане масово смъртоносен за хора.

Сега по света пътуват по около 800 милиона души годишно, което дава на епидемиите небивал потенциал да прехвърлят границите. При тези обстоятелства лордовете предупреждават, че болести като ТОРС (атипичната пневмония), птичия грип и еболата са потенциална заплаха от смърт, отбелязва още "Индипендънт".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини