От х:

Днес в x:

Apple пусна новия по-евтин iPhone 3G

Компютърната компания Apple на 9 юни обяви пускането в продажба на втора генерация от нейните смартфони (умни телефони) с марка iPhone, които осигуряват по-бърза 3G връзка с безжични интернет мрежи, съобщава БиБиСи.
С новия, по-евтин модел, фирмата се надява да увеличи пазарния си дял на пазара на смартфони, където доминиращи продължават да бъдат Nokia и Blackberry. Като "по-достъпен" за клиентите с цената си от 199 долара определи новия продукт съоснователят и главен изпълнителен директор на Apple, Стив Джобс.

Телефонът iPhone 3G върви и с вградена GPS сателитна навигационна система.

Когато първата генерация iPhone се появи миналата година, устройствата бяха критикувани, че поддържат доста бавна интернет връзка само с 2G мрежи. Джобс каза, че iPhone 3G е "три пъти по-бърз" в сравнение с предишния модел, при сваляне на съдържание през мобилни мрежи.

Анализаторите, оказва се, не са доволни от току-що пуснатото в продажба устройство. Джон Дилейни, експерт в консултантската и проучвателна компания IDC, твърди, че iPhone 3G е разочарование. Фирмата се опитва да гони продажби, но извън САЩ едва ли ще успее да постигне това лесно, тъй като не предлага нищо ново и изненадващо, категоричен е Дилейни.

Apple има 20%-ен дял от пазара на смартфони в САЩ, но едва 5% в световен мащаб. И тъй като конкурентните фирми също не спират да разработват и пускат нови модели, увеличаването на глобалния дял няма да е лесно. За момента за абсолютни лидери на пазара се смятат N96 на Nokia и Blackberry Thunder на компанията Research In Motion (RIM).

Очаква се по-късно тази година пазарът да бъде атакуван и от платформата Android на Google, с което конкурентният натиск ще се увеличи сериозно. Възможни са и по-нататъшни спадове в цените на продуктите, което пък е добре за крайните потребители.

Apple продаде повече от шест милиона броя iPhone след дебюта на смартфона на пазара в САЩ миналата година. Сега компанията очаква продажбите да достигнат 10 млн. броя до края на 2008 година. Повод за оптимизъм дава фактът, че новият модел е по-евтин. По думите на Джобс, цената на първия iPhone е била "причина номер едно" за много хора да се въздържат от закупуването му.

iPhone бе пуснат в продажба за 599 долара, а в момента все още се продава, но вече за 399 долара. "Целта ни с новия модел бе да достигнем още по-достъпна цена за потребителя", каза Джобс.

iPhone 3G, с цената си от 199 долара има 8 гигабайта памет, а скоро ще бъде пуснат още един модел с 16 гигабайта, но неговата стойност ще е 299 долара. Джобс обеща, че точно на тези цени смартфонът ще бъде предлаган не само в САЩ, но и навсякъде по света. Предстои официална премиера на iPhone 3G в още 22 държави по света, на 11 юли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини