От х:

Днес в x:

Брюкселското писмо разбуни духовете в коалицията

Скандал пламна в тройната коалиция вчера заради писмото на шефа на Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Майкъл Лий.

В документа, изпратен до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски на 8 май, Лий предупреди, че Брюксел ще спре парите за България по програма ФАР и по Преходния финансов инструмент, ако до 16 юни не представим пакет от мерки за усвояването на средствата от двете изпълнителни агенции, пише вестник "Монитор".

В писмото бе разкритикувана именно работата на Ивановски, тъй като националният координатор по еврофондовете докладвал в Брюксел формално и със закъснение за изразходването на средствата от европейските програми и не е предоставял данни, от които да се заключи, че в България се сключват законни договори при усвояването на тези пари.

Ако се докаже, че Димитър Ивановски е виновен за създалата се ситуация, той ще трябва да си отиде, коментира пред "Монитор" човек от ИБ на БСП.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев обаче изказа защитата си спрямо него. "Имаме пълно доверие на Ивановски. Той и екипът му отстояват достатъчно добре интересите на страната и там не се налагат промени", категоричен е Велчев.

Според финансовия министър Пламен Орешарски обаче критиките на Брюксел по отношение на еврофондовете са към една конкретна система, чийто ръководител е зам.-министър Ивановски.

Финансовият министър е категоричен, че Ивановски не е информирал държавното ръководство за сигналите на Брюксел. Според Орешарски в много случаи администрацията сама взема решения, които не стигат до министрите, и там се е получило разминаването с преценката на ЕК за важните въпроси.

"Аз имам вина, че не съм контролирал достатъчно, това е вина на всички ни", призна финансовият министър.

"Писмото от Брюксел е сериозно, тревожно и критично", коментира вицепремиерът и министър по усвояването на европейските фондове Меглена Плугчиева.

Тя обеща документът да бъде качен на сайта на Министерския съвет, за да може всички да видят какви са конкретните препоръки на Брюксел. "В най-скоро време ще дам отговор как и в какви срокове ще действаме по всяка една мярка", допълния тя.

Плугчиева е категорична, че на този етап не е необходимо да се искат оставки на отговорните за критичното писмо на Европейската комисия държавни служители.

"За оставки не ми се говори, там, където има доказателства за груби административни нарушения или за нещо повече - в момента, в който установя такова нещо - има съответен ред, който се прилага за оставки и други санкции. Докато нямам доказателства, давам шанс на всички да докажат чрез работа своя професионализъм и отговорността си и ангажираност по темата", добави Плугчиева.

"Писмото на Майкъл Лий е отдавна известно на тройната коалиция. То присъстваше в аргументите, в оценките, които бяха дадени при обсъждането на темата за еврофондовете през уикенда в Катарино", обясни шефът на парламентарната група на Коалиция за България, Ангел Найденов.

Според евродепутати от управляващата коалиция пък причината за скандалното писмо от Брюксел е, че е скъсана връзката между министерствата и българската мисия в Еврокомисията. Във всяко министерство има референти, които трябва следят за действията на ЕК и да информират министрите и мисията ни в Брюксел.

Референтите обаче вършат всичко друго, но не и това, категорични са евродепутатите. Според тях писмото на Майкъл Лий е било предшествано от редица други предупреждения, които обаче вероятно са били скрити от управляващите.

"Тази ситуация е един от примерите за лоша комуникация, заради които си създаваме излишни проблеми. Българските чиновници, включително висшите, трябва да се научат, че не могат с поведението си да подлагат на съмнение труда на огромна част от българската администрация и на практика - усилията на цялата нация в работата в ЕС", коментира министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Според него сега, когато това се знае, всички мерки ще бъдат взети. "Надявам се, че Димитър Ивановски си е взел достатъчно поука. Той не е единственият висш държавен чиновник или политик, който не се вписва в механизмите, свързани с еврофондовете.

Това беше и позицията на Меглена Плугчиева, че няма да върши работата на всички, които трябва да си я свършат. Но всеки трябва да знае, че контролът ще бъде много силен. И ако някого не го устройва това, по-скоро да не се занимава с тази работа", категоричен е министърът на външните работи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини