От х:

Днес в x:

Правителството с нова политика за българите в чужбина

Правителството излиза с нова политика за българите в чужбина.

Това съобщи на пресконференция в Русе вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТВ.

В тази нова стратегия ще бъдат формулирани условията за "Зелена карта" за българския трудов пазар, увеличаване броя на студентските стипендии, изпращане на преподаватели сред българските общности, повече средства за българската диаспора, както и други инициативи.

Калфин добави, че предстои създаване в България на фонд за финансиране на проекти на българските общности в чужбина.

Средствата в него на първо време ще са най-малко 5 милиона лева. Организацията на фонда ще е по модела на комуникационната стратегия на ЕС.

Ще се промени системата за даване на български паспорти на сънародниците ни в чужбина.

Това ще става след реално доказване на българското самосъзнание, а не паспортът да бъде търсен само за работа в ЕС, подчерта вицепремиерът и допълни, че поне връчването на този официален документ трябва да става при тържествена обстановка, а не на гише.

За българската общност в Косово има готовност за откриване на консулска служба в Прищина, допълни Калфин.

По думите му ще бъдат осигурени преподаватели за българите в Косово, Македония и Молдова. Ще бъде увеличен и броят на студентските стипендии за българи от там.

Има споразумение с албанското правителство за наличие на графа "българин" при следващото преброяване в Албания. Това ще докаже действителния брой на албанците с българско национално съзнание, тъй като той вероятно е спаднал, след като след Втората световна война не е направена регистрацията им, добави още Калфин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини