От х:

Днес в x:

Тройната коалиция - съгласие за формулата 8:10:12

Държавата ще се включи с 12% в осигурителната тежест.

Съгласие за това е постигнато на срещата на тройната коалиция в „Катарино", съобщи премиерът Станишев, няколко часа след новината за увеличаване на здравната вноска с 2% и уточни, че намеренията на управляващите за осигурителната тежест да бъде разпределена между работник, работодател и държава в съотношението 8:10:12%.

Постигнахме съгласие за национален осигурителен модел, специално за пенсионната система за формулата 8:10:12%, за съотношението работник-работодател-държава, каза Станишев.

По думите на премиера, включването на държавата с 12% в осигурителната тежест е много сериозен знак, много сериозен механизъм за изсветляване на доходите и гарантиране на бъдещите пенсионери в годините.

Станишев съобщи, че това ще бъде активно консултирано със синдикатите и работодателите, участващи в тристранното партньорство, за да бъде постигнато общо съгласие и да се намери формулата, която да заработи през следващата година.

За предлаганите промени в осигуровките, зам.председателят на комисията по икономическа политика Петър Кънев коментира, че това е "фантастична новина, този път за всички - не само за работодатели, но и за работници".
Според новата схема с около процент и нещо ще падне осигуровката, която ще плаща работодателят, с около процент и нещо, което ще плаща работникът, практически с 2 процента се увеличава здравната вноска, но не за сметка на работодатели или персонал, тъй като падат други осигуровки, подчерта Кънев и изтъкна, че в новата схема е заложена 12 процента вноска на държавата.

Управляващите разгледаха макрорамката на бюджета за 2009 година.

Премиерът съобщи, че в него възнамеряват да заложат бюджетен излишък в размер на 3 процента от БВП.

Петър Кънев съобщи след пресконференцията на лидерите на управляващата коалиция, че в бюджета за 2009 ще бъде заложена инфлация в рамките на тазгодишната, предвижда се 6-6.5 процента икономически растеж.

Очаква се да бъде заложен почти същият дефицит по текущата сметка на платежния баланс като сегашния.

Като процент той ще е с 1/10 по-малък, а в абсолютно изражение, предвид ръста на икономиката се очертава да е с около 300 млн. лева повече, допълни Кънев.


Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини