От х:

Днес в x:

Вестниците: Затварянето на безмитните магазини ще се ускори

"Ускоряват затварянето на безмитните магазини", съобщава "Труд". Решителни действия на опозицията принудиха управляващите да ускорят затварянето на безмитните магазини. Мартин Димитров, Мария Капон и Нено Димов внесоха подписка за извънредно свикване на бюджетната комисия в парламента.

Управляващите целенасочено бавят промените в закона за безмитната търговия, което облагодетелства операторите, заяви Мартин Димитров.

Министерският съвет настоява магазините да бъдат затворени три месеца след приемането на закона. "За нас е важно операторите да не бъдат дискриминирани, без значение дали след три или четири месеца ще спрат дейността си", коментира зам. -председателят на бюджетната комисия в парламента Алиосман Имамов от ДПС.

"Атаките срещу нас означават само едно - предоставяне на пазара на някой друг", категоричен е Радостин Генов, председател на Асоциацията за безмитна и тревъл ритейл търговия.

В интервю за "Пари" той уточнява, че интересът към българските безмитни оператори е напълно обясним - ние сме много добър пазар, защото сме границата на два континента.

"Съдебната власт сякаш не била от тази държава", пише "24 часа". Съдебната система се държи като система извън проблемите, с които се сблъсква България. С тези думи премиерът Сергей Станишев атакува в парламентарния контрол вчера магистратските среди в отговор на въпроси за борбата с корупцията.

Бившият му съпартиец, сега независим депутат, Николай Камов го попита ще предприеме ли операция "чисти ръце", а Яне Янев от ОДС - за корупцията в митниците.

Има корупция - както навсякъде по света, според мен резултатите не са достатъчни и аз не съм задоволен от тях, призна премиерът. Но допълни, че нищо не може да стане само с усилията на изпълнителната власт и парламента.

Станишев увери, че няма политическа протекция над когото и да е в митниците.

"Кризата в МВР пречи на прокуратурата", отбелязва в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Той подчертава, че МВР и прокуратурата са в голяма степен взаимно свързани. Всяка демотивация на служителите в МВР води до по-малко разкрити престъпления и оттам - до по-малко обвинения.

Велчев предупреждава: "Не е достатъчно само предаването на съд на членовете на престъпни групи. Бизнесът, чрез който те увеличават богатството си и добиват мощ и постепенна легализация трябва да стане невъзможен. Затова е нужно и по-активно участие на данъчните, митническите органи, изобщо на всички контролни органи в държавата."

"Атанасов: МВР проспива износ на дрога", пише "Труд". Има подозрение, че в Дупница се произвежда синтетична дрога, но МВР не проверява информацията.

Това заяви бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов в Кюстендил в четвъртък вечерта. "Напомних пред журналистите думите на ген. Ваньо Танов, казани от него пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност", заяви Атанасов пред "Труд".

Той подканил колегията да не проспива слуховете за амфетамина, който произведен у нас се изнасял в арабския свят.

"Няма такова нещо", категоричен е зам. -шефът на полицията в Кюстендил Ивайло Дамянов. Пред вестника изненада изразил и шефът на Софийската апелативна прокуратура Вичо Вичев. Според него казаното от Атанасов е сериозно и трябва да се провери дали в МВР са постъпвали такива сигнали и какво е станало с тях.

"Атака" не може да е част от десните в Европа", смята председателят на СДС Пламен Юруков. В интервю за "Труд" той припомня, че малко време е минало, откакто "Атака" говореше против европейското бъдеще на България през 2005 г.

Освен това призивът на ЕНП бе на президентските избори да подкрепим не Сидеров, а социалистическия президент Георги Първанов. При тези факти е ясно, че "Атака" не е готова да споделя и приема ценностите на европейската десница.

Според Юруков е важно този, който иска да управлява България след година, да излезе незабавно и да каже какво ще прави в образованието, здравеопазването, сигурността. Тройната коалиция доказа, че нито има желание, нито може да направи нещо. Трябва СДС да убеди хората, че може.

"Коалицията нищи днес в Банско проблемите с еврофондовете", информира "Класа". Реформите в МВР и правомощията на новия вицепремиер по европейските фондове ще обсъждат днес и утре управляващите в Банско.

"ЕС се втвърди за парите", отбелязва "24 часа". До 16 юни България трябва да обяви решителни действия във всички проблемни области, ако иска Брюксел да вдигне ембаргото над европарите по ФАР.

Това станало ясно от ново писмо на еврокомисаря по разширяването Майкъл Лий, пристигнало на 8 май. "Всички договори, сключени след 29.06.2007 г., да бъдат счетени за недопустими" пишело в писмото.

"За договори, които вече са сключени и чиято законосъобразност и правилност са под съмнение, ще бъдат наложени финансови корекции" заключава Лий. Това означава, че може да се стигне до отнемане акредитациите на Националния фонд към МФ и Изпълнителната агенция ФАР към МРРБ да управляват европари, обяснили експерти.

"ЕС заплашва България с изолация", алармира "Капитал". България е заплашена с официална изолация в Европейския съюз. Представители на властта са предупредени, че тази крайна перспектива е възможна. Това са потвърдили пред вестника два независими източника.



Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини