От х:

Днес в x:

Който бяга от час - ще повтаря

Голяма ножица за кръшкачите от час готви просветното министерство. Всеки ученик, който има 30% отсъствия по всеки предмет годишно, ще повтаря годината. Ако едно дете няма поне 70 на сто присъствие на учебен курс, не може да се говори за никаква оценка, категоричен бе просветният министър Даниел Вълчев. Той обясни, че наказанието ще е в сила независимо дали отсъствията са извинени или неизвинени. От МОН обясниха, че не може да се посочи точна цифра на отсъствията, тъй като в различните класове часовете по даден предмет са различен брой. Сега педагогическите съвети на школата решават индивидуално дали да оформят оценка за срока на всеки нередовен ученик.

Отсъствията и лошата дисциплина са двата основни проблема в образованието у нас. Затова от просветното ведомство обмислят и най-добрите ученици да получават двойки, ако не слушат и имат лоша дисциплина в час. От 2009/2010 г. освен бележки за знанията всеки ученик ще получава и оценка за поведението си в клас, съобщи още Даниел Вълчев. Предвижда се нормата да бъде записана в новия закон за училищното образование, над който от МОН в момента работят. Липсата на дисциплина и ред в класните стаи е един от най-големите проблеми на родното образование и заради това съм категоричен, че трябва да върнем оценката за поведение, отсече Вълчев. В момента в просветното ведомство текат консултации с педагози и психолози как точно да бъдат наказвани зле дисциплинираните ученици.

Предвижда се санкционирането на проблемните хлапета да става по няколко сценария. Най-вероятно за лошо поведение в час ще бъде рязано от срочния и годишен успех. Въпросът е дали ако имаш 6 по математика, но намалено поведение, ще ти пишем 5 и дали между тези две неща има връзка. В същото време трябва да си даваме сметка, че ако санкцията не е такава, че да засегне сериозно ученика с лошо поведение, тя ще загуби своето предназначение, коментира още Вълчев.

От просветното ведомство обмислят и да приучват учениците на дисциплина и с труд по американски образец. Могат да останат след час, да преметат салона или да избършат праха по книгите в библиотеката, коментира Вълчев. Обмисля се и умните, но палави хлапета да бъдат изпращани в занималните да помагат на по-малките да научат уроците си. Целта е да ги задържим колкото се може повече време в училище, обясни още образователният министър.

По всяка вероятност оценката за поведение също ще е по шестобалната система, както тази за успеха. Тя се ще поставя от класния ръководител. Същевременно обаче законът ще дава на провинилите се ученици шанс да повишат оценката си за дисциплина. Предвижда се да бъде въведена и система за поощрения на добре представилите се на училищни състезания и национални олимпиади ученици. Отличниците да бъдат награждавани с почетни знаци на церемонии и да получават и малки финансови бонуси, гласят ученическите предложения към просветното ведомство.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини