От х:

Днес в x:

Древно римско стълбище откриха в италианската столица

Древно римско стълбище, което е отвеждало към неизвестна досега голяма сграда, бе открито при изкопни работи за построяване на нова станция на метрото в Рим, съобщи АНСА. Археолозите веднага нарекоха стълбището от бял мрамор - поредната находка, открита на обекта, "императорски стъпала". Само част от него досега е извадена от земята. За изграждането му е използван също розов гранит и травертин.

Това е изключително важна и неочаквана находка, защото за съществуването на стълбището не се знаеше нищо, заяви експертът Анджело Ботини. Трябва да открием данни за него в стари исторически източници, ако искаме да се ангажираме с някаква хипотеза. Засега не можем да пристъпим към прецизно датиране на находката, допълни той.

Ботини увери, че няма никаква следа от монумента дори във Forma Urbis - голямата мраморна карта на древния Рим, създадена при управлението на император Септимий Север между 203 г. и 211 г. сл. Христа. Картата била унищожена през Средновековието, но голяма част от нея е описана в древни ръкописи.

Археолози полагат усилия да съберат късове от картата, които да сформират 10 на сто от целостта й, докато учени от Станфордския университет използват компютърни алгоритми, за да се опитат по дигитален път да възстановят по-голяма част от нея. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини