От х:

Днес в x:

Високите технологии – митове и реалност

Мобилните телефони могат да предизвикат авиокатастрофа, както и взрив на бензиностанция

Мобилните телефони съществуват доста отдавна и често можем да видим на места табели, че използването им е забранено. Съществува мнението, че телефонът може да наруши работата на компютрите в самолета и да доведе до катастрофа. Но наскоро британското управление за комуникации Ofcom разреши да се ползват мобилни телефони на всички лайнери, регистрирани във Великобритания. Дали катастрофалните последствия са само измислица?

Подобна забрана има и за ползване на телефон на бензиностанции, както и в болници – в последния случай апаратът би могъл да наруши работата на системи за животоспасяване.

Доктор Адам Бърджис, преподавател по социология в университета в Кент и автор на книгата „Мобилните телефони – страхове на обществото и култ към предпазливостта" казва: „Доказателства, че мобилните телефони представляват опасност, на практика няма".

В случая с болниците, Бърджис цитира изследване с 10 годишна давност: „Мобилният телефон може да повлияе на работата на само 4 % от оборудването, при това само на 0,1 % в значителна степен. Оттогава обаче технологиите са усъвършенствани значително, така че рискът е още по-малък".

Що се касае до взрива на бензиностанцията, не е нужно да се паникьосвате, успокоява Бърджис. Според него, прекомерната предпазливост в нефтената промишленост възниква след катастрофата от 1988 г. на нефтената кула Piper Alpha. „Опасността от страна на телефоните винаги е била хипотетична – казва той. - В Америка звучат твърдения, че редица инциденти на бензиностанции са причинени от телефони. Но след това се изяснява, че взривът е причинен от статично електричество от дрехите на водачите на колите. Обвиненията срещу клетъчните апарати не са потвърдени с доказателства".

Мнение: По-скоро мит.



Плоските телевизори са по-вредни за очите отколкото обикновените

Да вземем за пример офисния служител, който прекарва пред екрана на компютъра си до 60 часа седмично. Според оценка на Колежа по оптика в Англия, всеки от нас прекарва пред различни монитори средно по 3,5 месеца в годината.

„Нашите очи не са предназначени толкова дълго време да гледат в една точка – казва Кит Холанд, офталмолог от Челтнъм. - Те трябва да се движат, да се фокусират и да оглеждат периферията". Затова, ако дълго време прекарваме пред дисплей, това със сигурност не е полезно за зрението. „Вие започвате да мигате по-често и това може да предизвика дискомфорт и спазми на фокалните мускули, - обяснява Холанд. - А при хората с наследствена миопия, активната работа пред екрана може да доведе до ускорено развитие на късогледството".

Но прави ли са тези, които твърдят, че плоските дисплеи, които вече са масови, са по-опасни за здравето? Именно така твърди фирма, която търгува в Интернет със „защитни очила за офиса". Според нея, мониторите с плосък екран „излъчват на опасна честота... която затруднява зрението и както свидетелстват експериментите, оказва пагубно влияние на обмена на веществата в клетките". Действително ли е така?

„Това е стопроцентова измама, - казва Холанд. - Доказателства в полза на подобни изявления при всички случаи няма – плоските екрани не са опасни".

Тим Хънтър, офталмолог от университетската болница в Лидс също е на мнение, че LCD дисплеите са по-малко вредни, отколкото старите ЕЛТ монитори, които „рисуват" изображението на екрана много пъти в секунда. Повечето хора нямат проблем да съберат изображението в движеща се картина, но някои виждат мигане – това може да предизвика главоболие, а в най-лошия случай и епилептични припадъци.

Мнение: Мит. Като цяло плоските екрани не са вредни.

Скенерите по летищата могат да нарушат работата на кардиостимулаторите

Действително ли рамката на детектора за метал може да убие човек, ползващ кардиостимулатор? През 2003 г. немски изследователи публикуваха в Journal of the American College of Cardiology статия, в която се казва: „200 участници в експеримента преминаха с кардиостимулатори през стандартните проверки на летището и всичко мина без последствия".

Но британската организация Heart Foundation съветва своите пациенти да не минават през рамката на детектора за метал. Медицинската сестра от кардиологичното отделение Джуди О Съливан обяснява: „Магнитните вълни, които излъчва скенерът на аерогарата, могат да променят скоростта на работа на стимулатора. В резултат човек може да получи световъртеж или сърцебиене". Затова лекарите препоръчват на хората, ползващи електронни стимулатори да изискват проверка с ръчен скенер, при това без той да се използва в областта на гърдите.

Мнение: Да, това е вярно.


Слагането на всякакви метални предмети в микровълновата печка е много опасно

Сайтовете за обмен на видеоклипове са препълнени с филмчета, където тийнейджъри слагат в микровълновата печка най-различни неща – лампа, балон с пропан (взривява се като пръсва на парчета и печката, и масата, на която е сложена), пеещата играчка Furby (запалва се и спира да пее). В ръководството на уреда обаче изрично се препоръчва да не се слагат в него метални предмети.

„Металът поглъща радиовълните много по-добре, отколкото течността или храната. Това означава, че той силно се нагрява и възниква електрически ток. Този ток може да предизвика разряд с високо напрежение, който да премине от предмета към корпуса на печката, - казва Дамиен Хемпшир, професор по физика в университета в графство Даръм. - Подобен разряд лесно поврежда магнетрона – устройството, което превръща мрежовото напрежение в микровълни".


Мнение: Така е, металът поврежда микровълновата печка.


Компютрите на Apple могат да хванат вирус

Има такава реклама, в която се казва, че Mac-компютрите не могат да хванат вирус, както това става с РС. Тази реклама предизвика гневна реакция на потребителите. Според мнението на Клив Лонгботъм, президент на аналитичната компания Quocirca, не може да се твърди, че Mac-овете не могат да прихванат вирус. „Напротив, просто никой не пише вируси за тях. В цял свят Макинтошите са само около 3 % от всички домашни компютри. Именно за това на хакерите е финансово неизгодно да пишат вируси за Mac.

Преди Mac-компютрите действително бяха по-добре защитени, но времената се промениха и ако сега техните притежатели си затварят очите за опасността, те правят това на своя отговорност. Все по-често притежателите на РС си инсталират антивирусни програми, в борбата с опасния код се включи и Microsoft, и сега не е изключено хакерите да се вгледат и в Mac.

Мнение: Истина е, Mac може да хване вирус.


Престъпници могат да докопат информация за банковите ви сметки от стария ви компютър, дори и да сте я изтрили.

Сигурно си мислите, че като изтриете компрометираща снимка или информация за банковата ви сметка от компютъра тя изчезва завинаги? Не е точно така. Цялата тази информация може да бъде възстановена от вашия хард диск.

Файловете се съхраняват на твърд диск (HDD), който е покрит с магнитен материал. Над него, на известно разстояние се движи записващата глава, която променя посоката на микромагнитите в материала, разделен на малки секции. Всяка посока означава 0 или 1 – в двоичен код се записват всички данни. Ако натиснете Изтриване, този код в действителност никъде не изчезва – просто мястото на твърдия диск ще бъде отбелязано като свободно за нови данни. Ето защо, специалистите по възстановяване на информацията (или хакерите) могат относително лесно да прочетат изтритата информация.

Тогава как да се изтрие важна информация завинаги? „Извадете твърдия диск и го ударете с чук, - съветва Роб Уинтър, служител в компанията Kroll Ontrack за възстановяване на данни. - Или пък използвайте програма, която ще запише на това място нули или единици в случаен ред". Именно така работи функцията „Безопасно изтриване" в Mac OS X. На PC подобна задача може да се възложи на програми от сорта на Wipe Drive. А в Министерството на отбраната на САЩ старите дискове се унищожават, като се изтрива информацията с помощта на мощен магнит.

Мнение: Информацията може да бъде възстановена. Бъдете внимателни.


За да постигнете по-добър звук от вашия компакт диск, сложете го в хладилник

Може ли да се повиши качеството на звучене на компакт дисковете? Мнозина вярват, че ако сложите CD-то в камерата на хладилника, даже и посредствените песни ще звучат по-добре.

Пол Драйсън, мениджър на японска компания за производство на CD оценява този мит скептично. „Може да се допусне, че поради некачествен долен слой на пластмасата на диска става пречупване и отразяване на лъчите, които попадат на слоя с данните и по този начин се разваля звукът. Теоретически охлаждането на диска може да подобри разположението на полимерните връзки на пластмасата и да направи диска по-чист. Но даже ако това се случи, лошият диск няма да стане по-добър, а добрият няма да стане идеален".

Има и още два мита, според които качеството на звука се подобрява, ако дискът бъде боядисан със зелена боя или бъде натъркан с бананова кора. „Пълна тъпотия, - казва Драйсън. - По добре използвайте стандартните полиращи средства", - съветва той.

Мнение: Мит и то от класа.


Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини