От х:

Днес в x:

Средновековно съкровище извадиха от морското дъно край Родос

На морското дъно недалеч от пристанището на остров Родос в югоизточната част на Егейско море гръцки водолази и археолози откриха останки от три средновековни кораба и над 4000 златни монети и бижута.

Още през септември 2003 г., 48-годишният водолаз Василис Мантикос случайно попаднал на находките, докато търсел човек. Според негов разказ на дълбочина 14 метра той е забелязал купчина амфори.

През ноември 2007 г. Мантикос се върнал на същото място заедно с експерти по подводна археология, които открили трюм от кораб с дължина около 20 метра.

Анализът на дървения материал показва, че корабът е построен през 13-и в. Край останките от него са били намерени три меча, които датират от епохата на рицарите от ордена на св. Йоан.

Според историческа справка, рицари от този орден завладели острова през 1309 г. и го напуснали през 1522 г., когато били прогонени от войските на Отоманската империя.

През януари 2008 г. Мантикос предупредил властите, че близо до останките от кораба забелязал и керамични съдове.

Извършените на място разкопки позволили да бъдат открити останките от други два кораба, които вероятно датират от Средновековието и византийската епоха.

Край останките от двата кораба са били намерени много бижута, както и турски и португалски златни монети, датиращи от 1750 - 1820 г. Те са изпратени в Атина, за да бъдат изследвани.

Засега нищо не доказва, че монетите и останките от корабите имат нещо общо. По този повод са възникнали две версии за намерените находки.

Едната е, че вероятно става дума за пиратско съкровище. Втората версия е в подкрепа на тезата, че това са такси, които жителите на Родос е трябвало да плащат на Отоманската империя. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини