От х:

Днес в x:

Най-голямото морско съкровище в света

Властите в Перу се включиха в съдебните спорове за собствеността върху товара на потънал край бреговете на Португалия тайнствен кораб, превозвал над 17 тона сребърни и златни монети и други скъпоценности на обща стойност 254 млн. британски паунда ($ 503,6 млн.), съобщава The Guardian. Съкровището бе открито през май 2007 г. от частната американска компания за подводни издирвания Odyssey Marine Exploration, която откара скъпоценния товар във Флорида. Към момента, освен откривателите му, за съкровището претендират още Испания и Великобритания.

Според испанската и перуанската страна, откритият от Odyssey съд е испанският галеон Nuestra Senora de las Mercedes, потопен от британска ескасдра на 5 октомври 1804 г. сутринта, след 7-месечно плаване от Перу, през Уругвай за испанското пристанище Кадис. Потопяването на натоварения със скъпоценности кораб с 200-членен екипаж, предизвиква включването на Испания в Наполеоновите войни.

Компанията Odyssey Marine Exploration обаче отказа да оповести официално името и националността на откритите корабни останки, като обяви находката само с кодовото име "Черния лебед" (Black Swan). След откарването на открития товар в САЩ през Гибралтар, Odyssey оповести, че на дъното на Атлантическия океан са открити над 500 000 сребърни монети с тегло над 17 тона, неколкостотин златни монети и други артефакти, като само стойността на всяка от сребърните монети се изчислява на от неколкостотин долара до $ 4000, а златото е още по-скъпо.

img1
Испанските историци посочват, че Nuestra Senora de las Mercedes е била част от флотилия от 4 кораба, връщащи се в Испания от тогавашното Вицекралство Перу с товар от милиони златни и сребърни монети. Те били причакани от британските кораби край нос Санта Мария край португалските брегове. След потъването на Mercedes, останалите 3 кораба – Fama, Medea и Santa Clara, били откарани в Плимут, където товарът бил конфискуван, а самите кораби били включени в състава на британския Кралски флот. Два месеца по-късно, Испания обявява война на Великобритания.

Испания претендира за собствеността върху товара заради националността на потопения съд. Перуанските власти на свой ред посочват, че монетите са изсечени и изнесени от страната незаконно и искат връщането им като в качеството на исторически артефакти. Според Мадрид обаче, тези претенции са неоснователни, тъй като през 1804 г. Перу все още е било със статута на колония, а не на независима държава.

Лондон изяви претенциите си върху съкровището, заради предположението, че Odyssey Marine Exploration го е извадила от трюма на британски търговски кораб, потънал през 1641 г. в района на Корнуол. След като съда задължи компанията да разкрие на испанската страна точното местоположение на потъналия кораб, обаче стана ясно, че находката е направена на около 180 км. от крайбрежието на Португалия. Въпреки последните твърдения на властите в Мадрид, представителите на американската компания за търсене на съкровища смятат, че разпологат с достатъчно правни основания, за да запазят до 90% от откритото от тях съкровище

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини