От х:

Днес в x:

9 °C

През 2013 г. всеки трети мобилен телефон ще бъде „умен”

Причините за този стремителен ръст според аналитиците се коренят главно в развитието на допълнителните услуги и в общата тенденция на разпространение на използваните в смартфоните операционни системи освен в топ-моделите, така и в устройствата от средно ниво.

Отбелязва се, че в операционните системи за смартфони също така се наблюдава тенденция на оптимизация, което позволява те да се пускат на множество едночипови платформи от среден клас. В момента лидерите на пазара са Nokia (52%) и Symbian (65%), макар че специалистите смятат, че разпространението на смарт мобилни устройства с операционни системи Linux и Windows Mobile може в бъдеще съществено да измени текущата ситуация.

Друг от факторите, наречен от аналитиците „ефектът iPhone", се изразява в това, че в една или друга степен производителите са принудени да имат предвид сполучливите решения на Apple, за да запазят конкурентоспособността на продукцията си. Като резултат все повече смартфони ще бъдат оборудвани със сензорни дисплеи, тъчпади, акселерометри и технологии за тактилна обратна връзка.

Прогнозите на ABI Research за стремително увеличение на пазара на смартфони се съгласува добре с информацията, получена от източници, близки до тайванските производители на мобилни устройства. Според тези сведения, редица водещи световни марки, включително Motorola, Sony Ericsson и LG Electronics, планират да преместят в Тайван съществено количество от поръчките за производство на такива устройства.

Източниците споменават по-специално за умен телефон на базата на Windows Mobile, именуван Xperia X1, който по поръчка на Sony Ericsson ще бъде пуснат от компанията High Tech Computer (HTC) в ролята на ODM производител. Появата на този модел на пазара се очаква към края на тази или в началото на следващата година.

Освен това се съобщава и за контакти на компанията Motorola с много тайвански производители, сред които Compal Communications, Chi Mei Communication Systems (CMCS), Arima Communications и Qisda, във връзка с търсенето й на възможности за сътрудничество в производството на смартфони. Що се отнася до LG, не много отдавна дебютирала в този сегмент, източниците предполагат, че компанията, работейки съвместно с тайвански партньори, може да се концентрира върху разработката на устройства с QWERTY-клавиатура, тъй като смартфоните с потребителски интерфейс на базата на сензорен дисплей са нейна самостоятелна територия.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини