От х:

Днес в x:

Чипс ще се рекламира на извънземните. Конкурс

Британският производител на тортила чипс Doritos ще изпрати първата реклаема във Вселената, съобщи в. "Дейли мейл". Британската реклама ще е с продължителност 30 секунди. Тя ще попадне в космоса, след като напусне земната атмосфера, за да бъде видяна от евентуални извънземни същества, които гледат телевизия.

Астрономите канят британците да снимат 30-секундни реклами, които ще бъдат насочени към космоса. Рекламата на победителя ще бъде излъчена от норвежки космически център в Свалбард, управляван от Европейската научна асоциация (EISCAT).

Сигналът със свръхвисока честота ще бъде насочен към слънчева система, отдалечена на 42 светлинни години от Земята, която има планети, обикалящи около звезда, подобна на нашето Слънце. Звездата е в съзвездието Голяма мечка. Учените смятат, че на някои от планетите може да съществува живот и извънземните жители може да бъдат привлечени от вкусните тортила чипс.

Сигналът ще пътува 7 години до звездата, която е наречена "47 Ursae Majoris" и която е избрана специално за проекта. Около звездата обикалят две големи планети от типа на Юпитер, на които може да има живот. Ръководител на проекта е Питър Чарлз. Инициативата, която се подкрепя от астрономи от Университета в Лестър и Европейската научна асоциация, струва 150 000 английски лири.

Според Чарлз звездата може да има обитаема зона и по-малки планети, подобни на Земята с извънземен живот, който не се отличава много от земния. Рекламата за тортила чипс, кодирана като единици и нули, ще бъде излъчена като част от кампанията на "Доритос" "You Make It, We Pay It" през юни от радар с честота 500 мегахерца в космическия център.

Британецът, чиято реклама спечели конкурса, ще получи 20 000 английски лири и рекламата му ще бъде излъчвана и по по-стандартен начин чрез британската телевизия.

Целта на проекта е да се намерят нови пътища за финансиране на световно известната обсерватория "Джодрел банк" в графство Чешир, която е застрашена от предвиждани бюджетни съкращения. "Доритос" ще дари неназована сума на астрономите и учените от Лестърския университет и Европейската научна асоциация. Предложенията за реклами ще се приемат до 18 май на адрес www.doritos.co.uk. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини