От х:

Днес в x:

Магазини вече свалят HD DVD от лавиците

Големите холивудски студия Universal и Paramount Pictures продължават да пускат филми на HD DVD, но киноиндустрията се развива по свой собствен сценарий.

След като Warner Brothers обяви, че прекратява поддръжката на HD DVD в полза на Blu-ray, разликата в продажбите на тези два формата съществено се увеличи. По данни на агенция Nielsen VideoScan, от всички продадени дискове с висока резолюция в САЩ за първата седмица от новата година, 85 % са на Blu-ray.

В същото време, HD DVD изобщо не попадна в Топ 10 на най-продаваните филми с висока резолюция - всички са на Blu-ray, съобщава Home Media Magazine. Ситуацията с HD DVD е доста плачевна - съгласно отчет на Nielsen, за миналата година делът на продадените HD DVD дискове е 35 %.

След решението на Warner Bros, някои от ключовите продавачи на пазара започнаха да преаранжират витрините на своите магазини.
За Blu-ray носителите се отделя повече място, а мястото за HD DVD се намалява.

Така постъпиха веригите Trans World Entertainment и Video Buyers Group.
Според техни представители, мястото на лавиците в магазините е пропорционално на броя филми, пускани за един или друг формат.

Равно внимание на двата формата продължават да отделят само големите вериги. В Best Buy например не възнамеряват да променят нещата, докато ситуацията с търсенето коренно не се промени. На такова мнение е и Интернет магазинът Amazon.com.

Според резултати от анкета сред 2300 японски магазина за продажба на битова техника, от всички продадени HD рекордери за последните три месеца, делът на Blu-ray е 90 %. Най-продавани са моделите на Sony, след това на Panasonic и Sharp.

Делът на HD DVD рекордерите на Toshiba е едва 4 %, съобщава Engadget като се позовава на изследване на Business Computer News.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини