От х:

Днес в x:

Откриха заговор за цената на олиото

Антимонополистът наложи 3 санкции по
300 000 лв. на добричката фирма за производство на олио "Калиакра", "Бисер олива" от Стара Загора и "Папас олио" от Ямбол. Двойно по-ниска глоба отнесоха софийските "Ню ойл" и "Зърнени храни България". По 100 000 лв. ще трябва да платят "Звезда" от Долна Митрополия, плевенската "Олива", шуменската "Плиска" и "Нива" от Костинброд. С 80 000 лв. са глобени "Роса" от Попово, "Гайтек олива" от Стара Загора и "Златна Тракия" от Кърджали.

Санкцията за Крис ойл 97" от Каспичан е в размер на 20 000 лв.



Глоби за общо 1,865 млн. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на производители на олио. Санкцията за 14 фирми е заради картелно споразумение между компаниите, които тайно договаряли цените на растителния продукт. В резултат през миналата година олиото поскъпна с рекордните 78%, обяви преди дни Националният статистически институт. Това е най-голямото увеличение на цената на хранителен продукт през 2007 г. след скока на кайсиите със 133%.
Цените на олиото са обсъждани на заседания на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, сочи проверка на КЗК. Заради това сдружението е глобено с 5000 лв. На срещи през 2006 г. и 2007 г. представителите на различните фирми са се споразумели да фиксират изкупна цена на слънчогледа на нива съответно около 300-320 и 550-600 лв./т. Подобни заседания са провеждани при всяка изкупна кампания и на тях е обсъждано конкретното пазарно поведение на участниците. Фирмите са обменяли помежду си и търговски тайни, което създава условия за координиране на пазарните им действия, сочи проверката на КЗК.
Източник: big.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини