От х:

Днес в x:

Великолепието на вила “Армира”

Две фирми участваха в откритата процедура за търг по обявената от община Ивайловград обществена поръчка за строително-ремонтни дейности, консервация и реконструкция на античната вила "Армира", Голямата могила край село Свирачи и изграждане на посетителски център към вилата. Най-изгодна бе цената, предложена от "Рестстрой" ООД в Пловдив. Фирмата ще сключи договор с общината след изтичане на 14-дневния срок, в който другият участник може да обжалва. Предвидените ремонтни и реставрационни дейности трябва да приключат до края на април тази година.
Средствата са по проект "Великолепието на вила "Армира" на общината и се финансира по програма ФАР-ТГС "България -Гърция". Част от проекта бе осъществен през миналата година. Сега предстои изграждането на посетителския център край вилата, който ще бъде вписан около водонапорната кула, останала от строителството на язовир, сподели ст.н.с.д-р Гергана Кабакчиева от Археологическия институт с музей при БАН, ръководител на разкопките на вилата и могилата.
По проекта ще бъде изградени паркинги, туристически алеи и места за отдих. Предвижда се още реконструкция на античните зидове, консервация на оригинални мраморни орнаменти и отливането на нови колони, капители и херми, споделя още Кабакчиева.

Дългогодишният реставратор Любомир Делчев, участвал през 70-те години в археологическите разкопки на "Армира", работи по консервацията на мозайките, чиято площ надхвърля 300 кв. м. Някои от тях са най-ранните, открити до момента в България.

По проекта ще бъде възстановен и могилният насип на "Голямата могила" при село Свирачи. Там се планира консервация и реставрация на част от каменната стена и крепида и изграждане на туристически алеи, пътека и площадка на върха на Могилата.

Специалистите определят "Армира" като луксозна вила-дворец, чиято забележителна планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки я представят като образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост.

Източник: rodopipress.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини