От х:

Днес в x:

Средната цена на земеделската земя в края на 2007 г. достигна 235 лв.

Пазарът на земеделски земи в България през последната година е много по-стабилен по отношение на земите за земеделски цели, заяви на пресконференция заместник-министър Светла Бъчварова. Същевременно продължава покачването на цените, като средната пазарна цена на земята за земеделски цели е отбелязала 20-процентов ръст през 2007г., като е достигнала 235 лв. на дка.

Това доста приближава пазара на земя в България до статуса на пазарите на земя в останалите европейски страни, и особено с равнищата в 10-те присъединили се преди нас страни, допълни от своя страна заместник-министър Бюрхан Абазов, като подчерта ясната тенденция на предвидимост на параметрите, очертала се на пазара през последната година, като визира цени, ръстове, маржини.

През миналата 2007 г. са сключените 125 хил. сделки за 1 153 000 декара земя, стана ясно още днес на представянето на проучването на тенденциите на пазара на земя, изготвено от Системата за агропазарна информация САПИ.

Най-атрактивен за купувачите е бил Северният централен регион, като това измества първенството от Северо-източния район, където интересът към земя е бил най-висок през 2006г. В Северен централен район през 2007г. е реализиран най-голям обем от продажби, като цената на декар е нараснала средно претеглено два пъти спрямо предходната година, като е достигнала ниво от 607 лева за дка. (средно претеглена цена между средните цени за земеделска земя, която е била 208 лв. и за земя за неземеделски цели (707 лв.), съотнесена към съответните обеми търгувани площи). Предпочитанията на инвеститорите се обясняват с изключително доброто почвено разнообразие и активни земеделски структури, както и с много добре разработената инфраструктура в Плевенския регион, където основно са били и най-атрактивните сделки през отчетната година, уточни д-р Бъчварова.

Важно за развитието на земеделието в страната е, че се продължават процесите на окрупняване на земеделска земя, подчерта зам.-министър Бъчварова, като уточни, че тук не става въпрос за доброволно комасиране в класическия смисъл на понятието, а по-скоро за групиране на по-големи земеделски площи, предназначени за обработка, което подпомага производствените процеси и намалява себестойността на продукцията. Това създава и една по-добра пазарна среда, подчерта още зам.-министър Бъчварова. Същевременно според нея е необходимо да се потърси много прецизно законодателно решение за ограничаване процесите на раздробяване, когато има множество собственици на дребни парцели, което често затруднява сключването на договори за обработка, поради невъзможността да бъдат намерени всички собственици.

В този контекст се отбелязва и стабилизиране на арендните отношения, при запазване на размера на наемите за ползване на земеделска земя, като те са напълно съпоставими с тези от 2006г. Не е отчетено нарастване в размера на арендните плащания, като те запазват размерите си средно между 5 и 25 лева на дка, според конкретните параметри на предоставяната под аренда земя.

Има области, в които обаче са отбелязани и много високи нива на арендните цени, като например Смолян и Пазарджик, където производителността от конкретните култури на единица площ е много по-голяма. Бурното развитие на пазара на земеделски земи, което се случи преди няколко години, сега се случва по отношение на пазара на земи за неземеделски цели, с цел промяната на предназначението им, отбеляза зам.-министър Бюрхан Абазов. Това, което и данните сочат е, че този пазар през 2007г. отбеляза истински бум. Той беше изключително атрактивен за инвеститорите, затова и тяхната активност през годината бележи истински ръст. Броят на сключените сделки е със 79 % повече спрямо реализираните през 2006 г. (За сравнение зам.-министър Абазов посочи доста по-равномерния темп, установил се на пазара на земеделска земя от около 20% ръст годишно).

Продадената земя с цел промяна на предназначението й през 2007г. е 91 699 декара, или с 94 на сто повече от предходната - 2006г. Близо 50 % от сделките са сключени в област Велико Търново, според анализите на САПИ., като силно привлекателен за купувачите на земя с цел промяна на предназначението й, остава и североизточният район на страната, предимно по Черноморието. Там, обаче, въпреки, че в сравнение с 2006г. броят на сделките е с 18 на сто по-голям, а на продадената земя- с 35 на сто, определено се наблюдава и тенденция на лек спад в размера на цените от 11 на сто спрямо миналата година.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини