От х:

Днес в x:

Автомобили без шофьор ще се появят на пазара след 10 години

Ликуй, народе! Вече има светлина в тунела. Без шофьори зад волана след 10-20 години войната по българските пътища има шансове да приключи.

Роботите навлизат все повече в автомобилната индустрия, съобщава automedia.bg.

С концептуалната си студия Pivo 2 Nissan показаха насоката, в която ще се развива браншът през следващите години. Роботите не само помагат на водача, но се грижат и за неговото добро настроение, разказвайки вицове.

Прогнозата на вицепрезидента на General Motors Лари Бърнс е още по-дръзка. Той е убеден, че през следващите 10 години на пазара ще се появят първите автомобили, които ще се управляват сами.

„Това не е научна фантастика", подчерта шефът на най-голямата автофирма в света.

Отчасти вече съществуват тези технологии, които позволяват да се мисли за развитието на концепцията за автомобили без водач. Такива са някои от новоразработените сензори, радарните и сателитни навигационни системи.

По думите на Бърнс, пробните тестове по създаването на подобен род автомобили ще започнат още през 2015 г., а през 2018 г. ще видим и първите МПС-та без шофьор по пътищата.

На първо време самоуправляващите се автомобили ще вървят само по магистралите, а по малките улички шофьорите все пак ще имат шанса да покарат сами.

Като резултат от появата на новия вид автомобили, експертите се надяват, че ще се подобри ритъмът на движение, а броят на катастрофите по пътищата драстично ще намалее.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини