От х:

Днес в x:

Циганин сви кръста и избяга, 50 българи мръзнат в автобус в Унгария, Първанов нежно нахока кабинета за снежното бедствие

Богоявление отпразнувахме вчера. Типично по български и този път не се размина без трагикомично произшествие.
„Труд":

Кръщене под 0°

Две бебета приеха вчера навръх светлия празник Богоявление Христовата вяра с кръщение в ледените води на реките Арда и Тунджа.

В лодка насред Арда вчера кърджалийският свещеник отец Петър покръсти 6-месечната Полина. За да се извърши тайнството, майката на момиченцето го подаде над водата на отеца, а кърджалийци изтръпнаха.

„Дума":

Циганин открадна богоявленския кръст

Циганин хвана кръста в Пещера и избяга в ромския квартал. На събитието по хвърлянето на кръста на Богоявление присъстваха около 150 - 200 души. Смелчаците, които искаха да се включат в борбата за кръста, не успяха да го направят, тъй като пещерски ром го улови във въздуха, преди да падне във водата, и след това избяга. Тримата свещеници заявиха, че този човек не е християнин.

„Новинар":

Ром отмъкна кръста, преди да падне във водата, и избяга

Ром хвана кръста още преди да падне във водата и избяга с него. Комичната ситуация се разигра вчера в Пещера пред погледите на около 200 души, които чакаха да видят кой ще бъде късметлията, извадил кръста от водата на Богоявление. Мераклиите да се пробват в битката дори не успяха да се намокрят, тъй като ромът грабна дървения кръст и хукна към близкото гето. В Перник пък на Йордановден кръстът не се хвърля във водата, а се купува на търг.

„Стандарт":

Циганин сви кръста и избяга

Нагъл циганин провали ритуала за Богоявление вчера. Той открадна кръста и избяга в ромската махала в Пещера. Близо 200 човека не вярваха на очите си. Смелчаците, готови да скочат в ледената вода, останаха на сухо, тъй като пещерският циганин улови току-що хвърления православен кръст още във въздуха и хукна към махалата си. Тримата потресени свещеници успяха само да кажат, че този човек не е християнин и гази традицията.





Отново българи се прочуха с лошо по света, този път в Унгария заради неспазване на правилата.

„Труд":

50 българи мръзнат в автобус в Унгария

50 български тираджии мръзнат на паркинг в Унгария, защото автобусът, с който пътуват към Барселона, е задържан от полицията. Това съобщи един от закъсалите пътници. Шофьорите на автобуса превишили с 5 мин. времето, което имат право да прекарат зад волана, и затова били глобени с 10 000 евро.

Снощи пътниците чакаха парите за глобата да дойдат от България.

„Дума":

10 000 евро глоба за наши шофьори в Унгария

На работещия отскоро спешен телефон 112 е постъпил сигнал от Унгария за 50 българи, принудително задържани в град Комарно, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Българите са били блокирани в автобус "Мерцедес" в Унгария. Обаждането е на шофьора на автобуса, който съобщил, че пътниците с часове са държани принудително в превозното средство, без да могат да напуснат Унгария.

„Новинар":

50 наши тираджии задържани на унгарската граница

50 българи, които работят като шофьори на тирове, са били задържани повече от 10 часа на граничния пункт между Унгария и Словакия в гр. Комарно в събота вечерта от местните власти, стана ясно вчера. Нашенците се движели с автобус "Мерцедес" и трябвало да вземат тировете си от Испания, за да започнат работа. Късно вечерта на 5 януари автобусът трябвало да мине граничния пункт на Комарно, когато двама от тримата шофьори били свалени и арестувани от полицията, разказал третият водач на рейса.





Как политиците ни оцениха координацията и свършеното от властите покрай няколкото тежки зимни дни, ще разберем от печата днес.

„Труд":

Президентът Първанов разкритикува кабинета



"Нужни са по-добра координация, по-бърз обмен на информация и реакция от изпълнителната и местната власт." Така президентът Георги Първанов разкритикува действията на институциите по време на кризата заради снега. Това стана на тържественото освещаване на бойните знамена за Богоявление пред Паметника на Незнайния воин в София.

„Дума":

Георги Първанов:

Нужен е анализ за действията при кризи

Премиерът и кабинетът трябва да направят анализ на това, което се случи по време на снежното бедствие от началото на годината до момента, без излишен драматизъм, за да имаме своя план за действие при следващи случаи като този или подобни. Това заяви президентът Георги Първанов след церемонията по освещаването на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин вчера.

„Новинар":

Първанов дърпа ушите на министри, хвали войниците

Необходима е по-добра координация в работата на изпълнителната власт по време на кризи. Това заяви вчера държавният глава Георги Първанов след края на ритуал по освещаване на бойните знамена пред храм-паметник „Свети Александър Невски". Президентът не коментира реакцията на Министерството на бедствията и авариите, но съобщи, че е разговарял с областни кметове във връзка с обстановката в страната.

„Сега":

Първанов нежно нахока кабинета за снежното бедствие

Президентът Георги Първанов разкритикува нежно кабинета заради неспособността му да овладее снежното бедствие от последните дни, вследствие на което поне 6-ма загинаха, десетки рискуваха здравето си, а стотици попаднаха в капан по пътищата на България.

„Стандарт":

Кавга във властта заради виелиците

Виелиците разтресоха и властта. Преспите, блокирали страната, отново охладиха отношенията между "Дондуков" 1 и 2. Тон даде президентът Георги Първанов, който обяви, че координацията между изпълнителната и местната власт куцала по време на бедствието. "Реакцията на отделните власти бе активна, но бих желал много повече по линия на координацията и бързия обмен на информация", отсече той и препоръча на премиера и министрите да направят анализ на ситуацията "без излишен драматизъм".





Вестниците днес информират и за последните подробности около трагедията с кораба „Ванеса".

„Новинар":

Подновиха издирването на моряците от потъналия кораб

Спасителната операция по издирването на българските моряци от потъналия в Азовско море кораб "Ванеса" продължава трети ден. В неделя спасителите са открили две гумени лодки, в които обаче не е имало хора.

„Дума":

Работи се по шест версии за потъването на "Ванеса"

Версиите за потъването на кораба "Ванеса", по които се работи в Националната следствена служба, са шест, съобщи вчера следователят от НСлС Георги Илиев, отговарящ за аварии, катастрофи и пожари, по БНР. Той обаче отказа да ги обяви. Илиев бе категоричен, че не може да се прави сравнение между случаите с "Ванеса" и кораба "Хера", който плаваше под камбоджански флаг и Министерството на транспорта на България нямаше задължение да разследва случай с кораб под чужд флаг.

„Сега":

Прокуратурата подхвана собственика на "Ванеса"

Бургаската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за "нарушени правила на движение" по случая с потъналия български кораб "Ванеса", съобщи окръжният прокурор Ангел Ангелов. Засега делото се води срещу "виновното лице".

Прокурорът съобщи, че вече са подадени заявки към следствените служби в Украйна и България, а следователи от националната и окръжната следствена служба вече са командировани на място, за да събират материали по делото. Иззети са документи от офисите на фирма "Борд Марин", собственик на кораба.

„Стандарт":

Разследват "Борд Марин" за потапяне на "Ванеса"

Разследване срещу "Борд Марин" заради двата отказа на българския кораб да получи помощ почна вчера. Следователят от Окръжната следствена служба в Бургас Борислав Кънев замина за мястото на трагедията. Той ще провери лично записите от последните разговори на украинския лоцман Олег Юников с центъра за регулиране на движението на корабите в Керч. Следствието трябва да установи още колко и какви разговори е имал капитанът Мирослав Димитров със собствениците на кораба в България.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини