От х:

Днес в x:

Можем да се отървем от грипа веднъж завинаги

Ваксина, която евентуално може да предпазва от всички типове грипни вируси е била успешно изпробвана върху хора.
Ваксината е произведена от компанията Acambis и е обявена като възможна защита от всички щамове на грипа от тип „А", които причиняват пандемии, предаде Би Би Си, на която се позова БГНЕС. Средствата, използвани в момента, се базират на взаимодействието с два протеина, намиращи се във външната обвивка на вируса – хемоглутинин и нейраминидаз. Те обаче постоянно мутират, което кара лекарите да разработват постоянно нови ваксини. Ваксината спомага за изработването на антитела към друг протеин, М2, който също се намира във външната обвивка н вируса, но не мутира.
Тестовете върху новото средство в САЩ показаха, че ваксината е безопасна. Антитела срещу грипа изработват 9 от всеки 10 души, получили по 2 дози от „ACAM-FLU-A". Сега изследователите се подготвят за нов етап в тестовете.
Доктор Майкъл Уотсън, ръководител на опитите, казва, че ваксината може да бъде поставена на човек по всяко време на годината и освен това може да бъде съхранявана дълго време.
Фирмата Acambis в момента води преговори с фармацевтични компании, които да подкрепят разработката. Мнозина експерти обаче смятат, че да се говори за пробив в областта на лечението и профилактиката на грипа ще бъде възможно чак след нови и много по-масови тестове.
В света грипът убива всяка година между 500 000 и 1 млн. души.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини