От х:

Днес в x:

БТ си плаща задълженията към Хасково

Направените и привлечени инвестиции в Хасково през последните седем месеца по различни инфраструктурни проекти, по програмите за енергийна ефективност и за покриване на част от дълговете на общината, надхвърлят 100 млн. лв. Това съобщи в станалия вече традиционен отчет кметът на Хасково Добри Беливанов. Някои от проектите са вече изпълнени, по други финансирането е договорено и ще се случи през следващите няколко месеца. В тази сума влизат и парите, отпуснати от Националната програма за енергийна ефективност. По нея бяха сключени едва 30 договора в началото на мандата ми, днес вече имаме подадени 200 заявления. 105 са блоковете с финализирана документация за саниране, за част от тях предстои и реалното започване на работата, посочи кметът. Добри Беливанов отчете, че около 60 000 лв., спестени от снегопочистването тази зима, са дадени за кърпежи по селските улици. Общата сума, похарчена през последните 7 месеца за благоустройство по селата, е 80 000 лева.

Кметът посочи още, че е наследил от предходното управление над 18 млн. лв. дългове под формата както на неразплатени средства, така и на заеми, 1,4 млн.лв. от тях са и финансовите корекции, които общината търпи заради нередности по изграждането на сметището в Гарваново.

Половината от задълженията са към банка, а заемът от нея е бил договорен на лихва от 5 %. „От общината успяхме намалим лихвата по този кредит на 4,5 %, но и това е много. В период на преговори сме с други банки за рефинансиране, тъй като проучванията ни до момента показват, че лихвата до този кредит може да бъде свалена до 2 %“, уточни градоначалникът.

“За тези 6-7 месеца от встъпването в длъжност на господин Беливанов в Хасково се свърши колосална работа“, каментира депутатът Делян Добрев, който също присъства на отчета. Той посочи, че размразеният проект за строежа на църквата в кв. „Орфей“ ще бъде осъвременен. Утре с колежката му Евгения Ангелова са на среща с пловдивския митрополит Николай.

Друга важна промяна за града, която ще доведе до акумулиране на общински средства, е газифицирането на обществените сгради, което вече е в ход, и 5-6 от тях ще минат на отопление с газ още от тази зима.

Добрев съобщи още, че от Булгартабак са започнали да погасяват огромните задължения на хасковската Цигарена към общината от близо 1,5 млн.лв. неразплатени за данък сгради и такса смет. Има договорка парите да бъдат издължени на части. 300-400 хил. лв. от дължимата сума вече са преведени. Оттук насетне според погасителния план Булгартабак ще внася на месец по 15 000 лв.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини