От х:

Днес в x:

Драма с изпита по математика: Как ще се оценява сбъркана задача?

Условие, при което има разминаване между текстовото описание на задача и диаграмата към нея на теста по математика след VII клас, предизвика драма сред родители.

Задачата с некоректното условие е №20 от първия модул на теста, даден на изпита на 20 май.

В условието пише, че диаграмата представя хипотенузите на 8 правоъгълни триъгълника с катети "a" cm и "b" cm. В същото време, в нея са отбелязани само 7 отсечки, които са хипотенузи. Дадените отсечки са: OG, OC, OA, OF, OD, OB, OE.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието и науката относно задачата и получи уклончив отговор. Публикуваме го дословно:

"Коректното цитиране на условието на задача 20 от Националното външно оценяване по математика за VІІ клас е с акцент и разбиране на началото на първото изречение: „Диаграмата представя ….“. В първата част от условието на задачата от учениците се изисква работа по начертаните хипотенузи, а във втората част трябва да начертаят, т.е. да възстановят, да открият, осмата точка Т. Първата част на задачата съдържа четири въпроса, като отговорът на всеки от тях се оценява с по 2 точки. Втората част на задачата се оценява с 3 точки. Максималният брой точки е 11. Оценяването на всеки отговор е независимо от останалите и е съгласно критериите за оценяване."

Остава неясно дали децата, които са били подведени заради условието, няма да бъдат ощетени при оценяването.

Резултатите трябва да бъдат обявени до 3 юни.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини