От х:

Днес в x:

Кърлежите напъплиха, 5-има с марсилска треска само през май

Влажното време тази пролет и рязкото избуяване на тревите заради дъжда през последните седмици стимулираха популацията на кърлежите.

Увеличи се драстично и броят на ухапаните. По информация на д-р Снежана Иванова от РЗИ Хасково само от началото на май до момента са регистрирани общо 5 случая на  марсилска треска.

В Хасково заболелите са трима, има един случай в Стамболово и един от село в Хасковска община.

През април е регистриран и един случай с лаймска болест - в харманлийското село Остър камък, а през март с по-тежки последствия от ухапване от кърлеж е бил мъж от областния град, който е бил с марсилска треска.

През последните години се наблюдават по-меки зими и по-ранно настъпване на пролетното затопляне. Пролетта на 2016 г. също  е съпроводена с обилни валежи, с преливане на водоеми и наводнения, което е допълнителна предпоставка и за популацията на кърлежите.

През февруари от РЗИ са изготвени и връчени предписания до кметовете на общините в област Хасково с посочени срокове за обработките на зелени площи в детските заведения, училищата, общинските паркови  и междублокови пространства. В предписанието е упоменато, че обработките се извършват след окосяване на тревните площи и орязване на храстите и при подходящи метеорологични условия.

Кърлежите предпочитат места с топъл и влажен климат - ниската температура и липсата на влага са неблагоприятни фактори за тяхната метаморфоза.
Дългият инкубационен период, липсата на болка при ухапване, както и факта, че някои от симптомите наподобяват грип или настинка, може да доведат до затруднение при поставяне на точна диагноза. Именно заради това е важно да се пазим от ухапване на кърлеж.

Мерки за предпазване:

Носете шапки, дълги панталони и блузи с дълги ръкави, когато сте на  поляни и зелени площи, или места с високи треви.

Добре е  дрехите ви да са в светли тонове, защото това увеличава шанса да забележите кърлежа, ако ви е налазил.

Приложението на репеленти, които отблъскват кърлежите е най-доброто средство за защита от тях. Най-препоръчително е комбинирането им:
поставяне на специални репеленти върху кожата и такива за дрехи.

Когато сте на място с много трева е хубаво да преминавате по обозначени пътеки, тъй като кърлежите се спотаяват в гъстата растителност. Когато преминавате през неотъпкани места, вие увеличавате значително риска от контакт с тях. Затова използвайте пътеките, по които вече е минавано.

Огледайте тялото си обстойно след излизане на открито
След всяка разходка сред силно залесени местности трябва да проверявате обстойно  тялото си за впит в него кърлеж: косата, зад ушите, под мишниците, слабините, зад колената,около кръста, дори в пъпа. Също така е добре да се изкъпете веднага след като се приберете.

Погрижете се за двора си

За да предпазите себе си, децата си и Вашите любимци от ухапване от кърлежи, е много важно да проведете добро обезпаразитяване на двора си, с помощта на подходящ акарицид.
Ако живеете в блок, може да се организирате със съседите и заедно да напръскате тревните площи около блока.
Ако спазвате точно упътването за употреба, което е отбелязано на опаковката, препаратът няма да бъде опасен за малки деца и животни. Важно е да се спази препоръчителния срок след напръскване на площите, по време на който да не се допускат посещения.
Погрижете се за домашните си любимци

Кърлежите могат лесно да попаднат върху килими и тапицерии, след което да "нападнат" вас или децата ви. Затова добра превантивна мярка е обстойният преглед на козината на вашият любимец след разходка, както и провеждането на ефективна защита и предпазване от ухапване от кърлеж, чрез репеленти за животни.
Ухапване от кърлеж
Ако намерите прикрепен за тялото си кърлеж, никога не се опитвайте да го отстранявате с голи ръце! Така неговата главичка може да остане впита в кожата Ви, което крие риск от инфекция.
Премахването на всички кърлежи трябва да стане веднага!

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини