От х:

Днес в x:

Пчелари: Хладното време съсипва реколтата, медът поскъпва поне с 2 лева

Лошото време през май и температурите, по-ниски от обичайните за сезона, съсипват медната реколта.

Заради това пчеларите очакват ниски добиви и прогнозират поскъпване на меда.

„Миналата година беше много добра. Тази зима беше доста мека и голяма част от пчелните семейства успяха да оцелеят. Пролетта обаче не е с нас“, коментира председателят на Областния браншови пчеларски съюз в Хасково Андон Госпов. Той поясни, че дъждът, който вали почти непрестанно през този месец, не е толкова опасен за пчелите. По-лошо влияние върху тях оказват нощните температури, които на моменти през месеца падаха много под 10 градуса. Заради това пчелите не излизат на паша, а като следствие в момента няма и необходимото нектароотделяне, обясни експертът.

Този процес е зависим от няколко фактора: температурите, атмосферното налягане и влажността на въздуха. „За да има качествено нектороотдаване през май е необходимо това да се случи в 3-4 последователни дни. А в момента това не е възможно, тъй като пчелите в общи линии са по кошерите и се роят. Освен това изяждат и запасите си, тъй като реално почти не излизат на паша. Налага се дори пчеларите на места да извършват и подхранване“, обясни пчеларят.

Тези процеси от една страна вкарват в допълнителни разходи пчеларите, а от друга дават ясни сигнали, че вероятно няма да има добра медна реколта тази година.

Само на няколко места в Харманлийско колегите му са успели да извадят вече акациев мед.

„Ще бъде засегнато най-вече количеството мед, което ще извадят пчеларите, поне в Хасковски регион. Това пък от своя страна означава, че почти няма да има продажби на дребно, а основно на едро. А това пък води след себе си неминуемо поскъпване на меда и другите медни продукти.“, прогнозира шефът на областния пчеларски съюз. Според Андон Госпов цената на килограм от пчелното злато ще скочи от тази, която държеше през миналата година - 8-10 лева, с поне 2 лв.

Въпреки лошите прогнози, които дава за момента, Госпов все пак има и малко надежда, че няма да съвсем нулева годината за хасковските пчелари ако скоро температурите се повишат. “Още е рано съвсем да отписваме годината“, казва той.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини