От х:

Днес в x:

Убийствен срив в посещенията на чуждестранни туристи в Турция

Броят на чужденците, посещаващи Турция, се е сринал с почти 30% през април, след като туристите избягват югоизточната ни съседка заради страхове, свързани със сигурността след вълната от терористични нападения и напрежението с Русия, съобщава „Франс прес”.  

Около 1,75 млн. чужденци са посетили Турция през април, което е спад с 28,07% спрямо април 2015 г., разкриват от туристическото министерство на страната.

Пристигащите от Русия са намалели с 79,3%, като туризмът от страната, чиито граждани някога бяха основен потребител на турския туристически продукт, беше почти заличен заради изострянето на отношенията между двете страни, след като Анкара свали руски бомбардировач през ноември миналата година.

Ала пристигащите от други страни пък бяха засегнати от състоянието на сигурността в Турция, която на няколко пъти беше ударена от кървави атаки, за които бяха обвинени ДАЕШ („Ислямска държава”) и кюрдите.

Посетителите от Германия, чиито граждани най-много посещават Турция, саспаднали с над 35%, докато от Великобритания са спаднали с 24 процента.  

Чуждестранният туризъм бележи упадък през цялата година, но спадът през април е най-сериозният досега и тревожи изключително много властите в страна, където туристическата индустрия е донесла 31,5 млрд. долара приходи през 2015 г.

Правителството вече обяви пакет в размер на десетки милиони долара в помощ на страдащата туристическа индустрия за подпомагане на фирмите и преструктуриране на дълга.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини