От х:

Днес в x:

Първите 17 българчета с дипломи от Неделното училище в Истанбул

    17 деца от Истанбул вече са доказани българчета. Те получиха дипломи този уикенд от генералния консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

    Единственото по рода си Неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ бе открито в началото на миналата година по инициатива на Генералното консулство на България в Истанбул. В него се обучават децата на българската общност в мегаполиса. Обучението се извършва по учебни програми и помагала, утвърдени от Българското образователно министерство.

    Училището се посещава от деца от 1 до 12 клас, както и от по-малки, освен това има курс и за възрастни.

    На официалното завършване на първия випуск присъстваха и представители от тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“. Ансамбъл „Китна Тракия“ пък изнесе концерт в двора на екзархията, къде се помещава Неделното училище. Присъстваха много гости, сред които генералният консул Ангел Ангелов и Васил Лязе – председател на българската църковна общност, от които идва поканата за хасковлии. Те поканили тракийци и за откриването на следващата учебна година с молба да съдействат за предоставяне на помагала и пособия по български език. Хасковското дружество се включи с дарения на учебници и пособия още при откриване на миналата учебна година.

    Визита ни трябваше да е на 24 май, но бе отложена за по-късно, тъй като по това време бе открита постоянна експозиция в реставрираната сграда на Метоха към църквата „Св. Стефан" в Истанбул, обясни председателят на тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев. Тогава присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, минитърът на културата Вежди Рашидов, както и народният представител Валери Симеонов.

    Ива Иванова
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини