От х:

Днес в x:

Родни депутати влизат в „черния списък” на Азербайджан заради Нагорни Карабах

Азербайджан подготвя списък с български депутати, които да обяви за персона нон грата. Това обявиха от външното министерство в Баку.

Причината е пътуване на българските народни представители до Нагорни Карабах. За момента не е ясно кои и колко български депутати ще влязат в „черния списък", но се смята, че това са предимно народни представители от Патриотичния фронт.

През 1991 г. местните жители (основно етнически арменци – б.а.) обявяват независима Нагорнокарабахска република със столица Степанакерт. „Държавата” обаче не е призната от международната общност и до голяма степен разчита на подкрепата съседна Армения. След години на кръвопролития ситуацията утихва, но въпросът със статута на Нагорни Карабах и бъдещето на неговите жители остава неразрешен.

Тъкмо затова темата Нагорни Карабах е изключително деликатна както за властите в Ереван, така и за тези в Баку. Още повече, че през последните месеци имаше нова вълна от насилие между азерските и карабахските бойци.

За момента не е ясно кои и колко български депутати ще влязат в „черния” списък на Азербайджан, но се смята, че това са предимно народни представители от Патриотичния фронт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини