От х:

Днес в x:

Разчистването на бежанския лагер при Идомени - нов незаконен лагер

Гръцката полиция приключи разчистването на самоделния бежански лагер на границата с Македония при Идомени. Днес са били евакуирани почти 800 мигранти.

„Готови сме. Не останаха хора, само палатки със запаси на различни хуманитарни групи”, заяви представител на властите в южната ни съседка, потърсен от АФП.

Разчистването на лагера при Идомени започна преди 3 дни, вчера булдозерите влязоха в опразнения лагер. 

Изгонени бежанци от Идомени се самонастаниха в импровизиран лагер в близост до Евзони. Мигрантите разпънаха палатки пред хотел, а част от тях се разположиха на бензиностанция в района, на сантиметри от бензиновите колонки. Става въпрос за около 1000 мигранти, населили района, съобщава Ruptly.tv.

Повечето от мигрантите от Идомени ще бъдат настанени в лагери около Солун, гласяха предишни публикации. По данни на Атина към момента има 6000 свободни места в регистрационни центрове за мигранти, предаде БГНЕС. Бройката на мигрантите в Идомени преди опразването му достигаше 10 000...

До струпването на мигранти на гръцко-македонската граница се стигна след затварянето на балканския маршрут през март. Действията на страните по него бяха легитимирани от Брюксел със споразумението ЕС-Турция от 18 март, в рамките на което Анкара се съгласи да приеме обратно всички нелегални мигранти на територията на Гърция. Македония спря да допуска преминаването на хора, които не идват от конфликтни зони, още в края на миналата година. През март западната ни съседка тотално спря преминаването на мигранти.

Така се стигна до нарастването на броя на хората в Идомени, които в определени моменти достигнаха над 10 000 души. 

Големи групи на няколко пъти направиха безуспешни организирани опити да преминат нелегално в Македония, но бяха спирани от граничните служби.

Същевременно условията за живот вътре в палатковия лагер бяха много близки до или падаха под жизнения минимум. Въпреки това повечето от мигрантите отказаха да бъдат премествани в други приемни точки в Гърция.
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини