От х:

Днес в x:

Откриха най-старото животно на планетата на 2130 м дълбочина. Голямо и на 1000 години

Националната океанска и атмосферна асоциация на САЩ (NOAA) съобщава за откриването на най-голямата в света морски гъба. Организмът е открит в дълбоките води на Националния резерват Папаханумокуакеа близо до Хавай, на дълбочина около 2130 метра.

Най-голямата морска гъба в света е документирана в наскоро публикувано проучване. Организмът е с размери около 3,60 метра на 2,10 или както NOAA го описва в публикацията - с "размера на миниван".

Организмът е открит по време на мисията на Okeanos Explorer през миналата година около Хавайските острови. "Ние току-що бяхме получили близки планове на корали, когато при обръщането, за да продължим проучването, гъбата се появи от нищото", казва д-р Кристофър Кели, един членовете на екипа.

Засега учените не знаят на колко години точно е този уникален екземпляр, но по пъвроначална оценка възрастта му е около 1000 години, имайки предвид бавен темп на растеж, характерен за вида. Ако това се потвърди, тази морска гъба ще се окаже най-старото животно на планетата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини