От х:

Днес в x:

Забраниха анонимните дарения, разделиха 200 бона за спорта

    Наредба на даренията бе гласувана и приета днес от Общинския съвет в Хасково. Вносител на документа е Росен Пеянков от Сряда 7. Проект за такава наредба бе внесен и на предишна сесия, но бе оттеглен за преработка.

    Нормативният документ регламентира реда за приемане на дарения в общината. Според наредбата не се приемат дарения от анонимни дарители, такива, които противоречат на морала и добрите нрави, както и когато условието на дарението е избягване или заобикаляне на закона за обществените поръчки.

    Всички дарения трябва да бъдат обявени в публичен регистър, публикуван на сайта на общината.

    Доста дебати в зала “Хасково” предизвика друга наредба – за финансирането на спортните клубове. Тя определя методиката, по която ще се отпуска субсидията, която за тази година е в размер на 200 000 лв.

    Тази наредба също за втори път влиза в дневния ред, първият път бе оттеглена от вносителя – кмета Добри Беливанов, след среща с шефовете на спортни клубове от Хасково.

    Днес общинският съветник Петьо Кирев също я критикува с аргумента, че по тази методика по-голямата част от средствата ще отидат при колективните спортове. “А успехите на спорта в Хасково през последните години са свързани изключително с индивидуалните дисциплини”, заяви той.

    Аргументите направиха впечатление на градоначалника, който в хода на обсъждането направи предложение за промяна на разпределението. Първият вариант предвиждаше 30 на сто от средствата да са за индивидуалните спортове, 55 % за колективните, а 15 процента да останат като резерв.

    Кметът предложи корекция – 40 на сто за индивидуалните спортове, 50 за колективните, а резервът да остане 10 процента.

    Съветниците одобриха наредбата заедно с предложените от кмета промени.

    На днешното заседание на ОбС бе гласувано и отстъпено право на строеж за църквата в Орфей. Бе дадена думата на народния представител Евгения Ангелова, която благодари за подкрепата за инициативата. Тя припомни историята на 20-годишния проект за построяване на храм в Орфей. Строителството е било замразено преди пертанйсетина години, след като са налети основите и са издигнати част от стените. През 2008 година отстъпнето право на строеж е било оттеглено и възложено на общината. Строежът обаче останал замразен.

    Вече са факт и първите дарения – 2000 лв. от депутата Делян Добрев, както и дарение на бетон за строителството от местна фирма, информира Евгения Ангелова.

    В зала “Хасково” днес бе и председателят на настоятелството на новия храм отец Никола.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини