От х:

Днес в x:

Брюксел актуализира правилата за аудио-визуалните медийни услуги

Платформите, които предлагат услугата видео по заявка, ще трябва да гарантират поне 20% дял на европейско съдържание в каталозите си, ако представените днес предложения за актуализиране на на Директивата за аудио-визуални медийни услуги на Европейската комисия (ЕК) бъдат одобрени, предаде Би Би Си.

Това особено би засегнало американски доставчици като Netflix и Amazon Prime Video.

Сред другите предложения на ЕК са:

- въвеждане на изискване за защита на непълнолетните лица от вредно съдържание (като порнография и насилие), а на гражданите като цяло — от подклаждане на омраза;

- призив за създаване на нови символи и фрази, които да предупреждават потребителите за потенциално опасно съдържание – като кадри с неприличен език, секс или употреба на наркотици – в целия ЕС. Такива трябва да използват както телевизионните оператори, така и онлайн платформите;

- възможност телевизионните оператори да бъдат по-гъвкави по отношение на това кога могат да се излъчват реклами. Общото ограничение — 20 % от ефирното време — се запазва в часовия пояс между 7:00 и 23:00 часа, но вместо по 12 минути на час, както е в момента, излъчващите оператори ще имат по-голяма свобода да решават по кое време на деня да бъдат показвани реклами. Излъчващите оператори и доставчиците на услуги по заявка също така ще могат по-гъвкаво да използват позиционирането на продукти и спонсорството, като в същото време ще продължат да информират зрителите;

- засилване на ролята на аудио-визуалните регулаторни органи, на които да се дадат истински гаранции, че са действително независими от правителствата и индустрията и могат да изпълняват оптимално своята роля.

Последното предложение би могло да засегне определянето на състава на Съвета за електронни медии (СЕМ) в България. Това се разбира от отговор на еврокомисаря за цифровата икономика и цифровото общество Гюнтер Йотингер на въпрос на БТА дали предлаганите промени ще засегнат българския регулаторен орган, чиито членове се избират от квоти на Народното събрание и президента.

Независимостта означава тези власти да бъдат независими от участниците на пазара, но и от правителствата и политиците, добави той.

Ако нашето предложение бъде прието, настоящата правна рамка и настоящата практика в няколко държави от ЕС ще трябва да бъдат разгледани "критично", добави еврокомисарят. По неговите думи, ако предложенията на ЕК бъдат утвърдени от Съвета на ЕС и Европейския парламент, настоящата ситуация в тези държави от ЕС няма да бъде съвместима с новите правила.

Предлага се също обособяването на група на европейските медийни регулатори, в която да участват съответните власти от всички 28 държави в ЕС. Съществуването на тази група ще залегне в европейското законодателство. Групата ще оценява кодексите за поведение в сектора и ще консултира комисията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини