От х:

Днес в x:

Сирийските кюрди отварят неофициално представителство в Париж

Сирийските кюрди, които през март едностранно провъзгласиха създаването на федерален район в северната част на Сирия, откриха представителен офис в центъра на Париж, съобщи АФП.

Офисът не е официално признат от френското външно министерство, което гледа на опозиционния Сирийски национален съвет като легитимен представител на сирийския народ.

На стартирането на офиса на Рожава – името на самопровъзгласения федерален район – присъстваха бившият френски външен министър и съосновател на „Лекари без граници“, Бернар Кушнер и филисофът Бернар-Анри Леви

Събитията се случва след откриването на подобни офиси в Москва, Берлин и Стокхолм.

Правителството в Дамаск, както и сирийската опозиция, не признават федералния район Рожава.

Вашингтон заяви, че няма да признае никакви автономни райони, които сирийските кюрди провъзгласяват в рамките на планираната от тях федерация, но също така допълни, че ще продължи тясното си сътрудничество с кюрдските милиции в Северна Сирия.

Кюрдите са около 15% от населението на Сирия, като кюрдските бойци са подкрепени от САЩ в битката срещу „Ислямска държава“.

Москва започна да изгражда също стабилен съюз с кюрдите след неразбирателство с Турция при свалянето на руски военен самолет през ноември миналата година.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини