От х:

Днес в x:

Меркел "отряза" Ердоган за отпадането на визите за турците

Германският канцлер Ангел Меркел обяви, че планът на Европейския съюз да отмени визовите ограничения за турските граждани от 1 юли трябва да бъде отложен заради опасенията, че турските власти няма да спазят навреме основни условия на споразумението, съобщава „Ройтерс”.

Припомняме, Турция се съгласи да приеме обратно бежанците, които са се добрали до Европа от нейната територия, като в замяна получава либерализация на визовия режим. 
Ала ЕС изисква от Анкара преди това да изпълни серия от условия (общо 72), включително по отношение на свободата на словото и съдебната реформа.

В тази връзка Меркел уточни, че въпросите, които е имала, все още не били напълно изяснени.  

Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на конференцията за проблемите на хуманитарната помощ в Истанбул, като разкри, че е „дала ясно да се разбере”, че гледа като „причина за безпокойство” на опита една четвърт от турските депутати – основно от прокюрдската партия, да бъдат лишени от имунитета си.

В разговора си с Ердоган канцлерката е настояла Турция да има независима съдебна система, независими медии и силен парламент

Критици посочват, че отнемането на имунитета е стъпка, която вероятно цели да отстрани прокюрдските политици. Законът беше гласуван миналата седмица. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини