От х:

Днес в x:

Ердоган обвини Запада и поиска нов Съвет за сигурност към ООН с повече държави

Световните лидери се срещнаха в Истанбул днес, за да намерят решение на „разбитата” хуманитарна система, която остави без помощ 130 млн. души, почти нерешима задача за двудневната среща на върха, която според критици има опасност да постигне малко, отбелязва „Ройтерс”.

Обявена за първата по рода си, срещата под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) има за цел да разработи по-добра реакция на най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам, да се мобилизират повече средства и да се намери съгласие относно по-добрата грижа за разселените цивилни хора по света.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата, бизнеса и хуманитарните организации да поемат ангажимент за намаляване наполовина на броя на разселените цивилни до 2030 г. „Ние сме тук, за да оформим различно бъдеще”, подчерта шефът на ООН в обръщението си в началото на конференцията.

„Призовавам ви ... да намерите по-добри дългосрочни решения за бежанцитеи разселените хора, основани на по-равномерно разпределение на отговорностите”, настоя Бан Ки-мун.

Ала това може да бъде трудно да се постигне, отбелязва „Ройтерс”. Например световната хуманитарна организация „Лекари без граници” отказа да участва в конференцията по-рано този месец, посочвайки, че е загубила надежда, че участниците могат да се справят със слабостите при реакции на извънредни ситуации.

Критиците изтъкват, че световната система за хуманитарна помощ се нуждае от по-голямо финансиране, за да се справи с разпространението на регионални войни и провалени държави, които раздуват броя на разселените хора, както и да се намали неефективността и корупцията, заради които се губят „по трасето” значителни хуманитарни средства, преди най-нуждаещите да могат да се възползват от тях.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна приюти около 3 млн. бежанци от съседна Сирия, като това е най-големият брой бежанци в света в една страна, отново обвини Запада, че не прави достатъчно, за да помогне на сирийците.  

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини