От х:

Днес в x:

Съдията реши: дело за сексуално насилие срещу Бил Козби ще има

В началото на лятото светът ще стане свидетел на още една известна личност – Бил Козби – изправена пред съда по подобие на покойния Майкъл Джаксън.

Процесът срещу Козби няма да се излъчва по телевизията, като този срещу О Джей Симпсън, защото Върховния съд в Пенсилвания забранява наличието на камери, смартфони и таблети в съдебните зали.

Непрекъснатия поток от новини и социалните медии обаче ще предоставят безброй възможности на хората да следят случващото се във Филаделфия, когато Козби се изправи пред съда по 3 отделни обвинения в непристойно поведение.

В резултат на случая с Козби, законодателите в някои щати вече се опитват да удължат давностния срок за сексуални нападения, така че жертвите да имат възможност да повдигнат обвинения за предполагаемите престъпления десетилетия по-късно.

Въпреки отсъствието на камери, процесът срещу Бил Козби ще се радва на огромна популярност. То ще е като риалити шоу за хората.

Що се отнася до попкултурата, делото вече демонстрира ефекта си върху самия Козби – от любимия цар на американската попкултура той се превърна в човек с напълно унищожена репутация.

Дори и да бъде оправдан, това едва ли ще спаси кариерата му.

Преди дни при предварителните изслушвания съдията постанови, че има достатъчно доказателства за започване на процес срещу 78-годишния Козби заради срещата му с бившата служителка на Университета Темпъл в дома му в Монтгомъри през 2004 година.

Обвинителката, 43-годишната Андреа Констанд твърди, че е била упоена и насилвана, докато Козби заяви, че всичко случило се е било с нейно съгласие.

Очаква се двете страни да влязат в спор, какви доказателства са допустими в процеса, а това би могло да отложи делото му дори с година.

Делото изглежда сигурно, въпреки непреставащите опити на Козби да направи така,

че обвиненията срещу него да бъдат снети въз основа на устно споразумение с бивш прокурор през 2005 година, даващо му имунитет.

Козби най-вероятно ще настоява показанията му по време на 10-годишния граждански процес иницииран от Констанд, в които той признава, че е давал наркотици на жените от които е искал секс, да не бъдат вземани под внимание. Очаква се да се противопостави и на опитите за свидетелски показания на почти 60 други жени, които обявиха че също са били упоени и изнасилени от Козби в средата на 60-те години.

Козби твърди, е жертва на политически лов на вещици.

Констанд обаче този път ще трябва да се яви в съда. По време на предварителните изслушвания, тя не даде показания. Вместо това прокурорът представи показанията и пред полицията през 2005 година, в които тя разказва какво и е сторил Козби. На база тези показания съдията реши, че има достатъчно доказателства за започване на процес.

Когато бъде даден хода на делото обаче, обвинителката ще трябва да се яви в съда, според шестата поправка в конституцията и да изправи директно пред обвиняемия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини