От х:

Днес в x:

Точното време и екипът са по-важни от капитала за стартиращия бизнес

    Точното време, креативността, екипът, който да осъществи идеята, са по-важните елементи за стартиращия бизнес, отколкото наличието на голям капитал. Това посочи в лекцията си пред студентите от регионалния център за дистанционно обучение при УНСС в Хасково Георги Манолов, който е съосновател на Клуба на бизнес ангелите в София, инвестирал вече в  няколко стартъпа през 2015 година.

    Манолов участва като лектор в рамките на Конференцията „Как да правим бизнес – предприемачество и „StartUp”.

    Точното време за стартирането на нов бизнес, е наистина важен компонент и това е доказано чрез проучване сред десетки хиляди компании, заяви пред студентите Манолов, който е и член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Като пример за това той посочи тъч скрийн технологията, която съществува отдавна, но се налага едва в последните години. „Този пример показва именно, че да се улучи точното време е важно за успеха на една стартираща идея. А това означава сериозен анализ дали пазарът е готов точно сега да поеме тази идея“, поясни младият предприемач. „За да стартирате бизнеса си не е необходима и някаква гениална идея и непременно огромен капитал. По-скоро трябва да сте креативни, а колелото се завърта постепенно. При старта важно е да си зададете въпроса, но и да сте наясно с отговора: какво искам да постигна?“, посъветва той аудиторията.

    Като пример, че находчивостта, а не непременно капиталът е много важен, Манолов посочи Майкрософт, която стартира с нулев капитал. Компанията задвижва бизнеса си като продава идея преди да бъде доразработена тя, а с получените авансови средства довършва работата и отново продава продукта си на клиентите  на пълната му стойност.

    Този пример е добър и по темата за търсенето на финансиране за стартиращия бизнес.

    Друг такъв източник могат да бъдат Бизнес ангелите- форма, която няма стабилни традиции все още у нас, посочи Манолов. От презентацията му студентите разбраха, че Бизнес ангелът е всъщност физическо лице - човек с огромен капитал, който предпочита да инвестира в нови бизнес идеи, вместо да държи парите си в банките.

    „За тези хора често не е важен какъв точно е вашия продукт, те нямат време да четат дълги и скучни бизнес планове, затова трябва да му представите идеята си много бързо. За да получите финансирането обаче най-важното е Бизнес ангелът да изпита лична симпатия към вас, да ви хареса, да ви се довери. Тази връзка е като да си търсиш партньор в живота-понякога минава доста време до кулминацията“, изостри вниманието към темата на аудиторията Георги Манолов.

    Още интересни теми за стартирането на бизнес от млади предприемачи и защо възпитаникът на Американския Университет в Благоевград и Вашингтонския Университет в Сейнт Луис Георги Манолов не остана зад граница, а се върна в България, за да се развива, очаквайте в интервюто с него.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини