От х:

Днес в x:

Дьо Траси завещава на Хасково имот за музей и ценностите си

Френският поет, изкуствовед, преводач, филолог и полиглот, роден в Хасково -Атанас Ванчев дьо Траси обяви намерения да дари един от имотите си на родния град за превръщането му в музей. Идеята е експозицията в него да събере цялата му колекция от ценности-книги, картини, награди и предмети, които дьо Траси също ще дари на общината.

Носителят на наградата „Александър Паскалев“ от тазгодишното издание на „ Южна пролет“ вече е обсъдил намеренията си с кмета на Хасково Добри Беливанов на среща в общината, обявиха от местната администрацията.

За момента все още няма обявен кой конкретно имот ще бъде дарен, въпрос на уточнение е и юридическата страна на завещанието.

Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково на 3 януари през 1940 година. В 1966 г. заминава да живее и учи във Франция.

Носител е на орден „ Стара планина „ през 2010 година за заслуги към българската и световната култура и във връзка с неговата 70 годишнина.

Хасковлията е и лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, както и на Българската Академия на Науките и Изкуствата, на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература. Той е доктор honoris causa на Великотърновския университет. Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите Poetas del Mundo. Името на Атанас Ванчев дьо Траси е известно в България преди всичко с неговите преводи на френски език на едни от най-значимите класици, каквито са Христо Ботев и Никола Вапцаров. Дьо Траси е автор на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, една книга за деца. Превел е над 50 поети от целия свят.

Намеренията за дарителската акция в Хасково не е нова идея за дьо Траси. Той е дарител на картини на Националната художествена галерия и националната библиотека „ Св.Св.Кирил и Методий“, както и на музея в Хасково.

haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини