От х:

Днес в x:

Хасково чете по 300 книги назаем дневно

    Хасковлии четат средно по около 300 книги дневно. Това показват предоставените данните на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ по повод Националната библиотечна седмица. За цялата 2015 г. са раздадени общо 122 389 библиотечни материали, преобладаващата част от тях са книги, но има и предоставени дискове, списания, графични данни и други.

    От библиотеката се похвалиха, че миналата година са получили 3452 нови заглавия, като почти половината от тях са от дарения – 1517. Културната институция се радва и на 27 044 онлайн потребители, 1506 от тях са деца. Сайтът на библиотеката е бил посетен 4316 пъти, а страницата във Фейсбук е посетена 22 728 пъти.

    В днешния ден на отворените врати в библиотеката хасковлии имат възможност да се регистрират безплатно и да върнат със закъснение книги без глоби. От тази привилегия до 14 часа се възползваха 152 възрастни и 66 деца. Сред посетителите бе и зам.-кметът Милена Трендафилова, която направи регистрация на големия си син Дарий. Тя обясни, че 9-годишното момче отдавна настоява да се регистрира в библиотеката и дори му взе книга - „Тримата мускетари“.

    В Детския отдел петокласници от СОУ „Васил Левски“ се запознаха с работата на библиотекарите. Учениците имаха възможност да проследят пътя на книгите – от постъпване в библиотеката, през регистрацията и съхранението им.

    До края на седмицата са предвидени и други инициативи по повод Библиотечната седмица. Утре от 17:30 часа в читалня №1 ще се проведе среща с Христо Стоянов и книгата му "Ами това е". В петък от 10 часа в Детски отдел ще гостува Весела Фламбурари с книгата си "Мина, магиите и бялата стъкленица".

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини