От х:

Днес в x:

Губернаторът Станислав Дечев: Проектът с кравефермата край Малево- решаващ за привличането на нов инвеститор в България

-Г-н Областен управител, вече стана ясно, че в Хасково има наченки за осъществяването на първата голяма инвестиция с външно участие за последните 10, че и повече години, разкажете подробности за това.

- Така е, първите разговори вече са факт. Първите срещи бяха още в края на декември миналата година. Става въпрос за взаимодействие между два холдинга-БМК, млечната компания от Хасково и „Голдън Агри фуудс“, която е собственост на арабин. Връзката с външния инвеститор стана през БМК.

Разговорите, които сме водили, са за изграждане на кравеферма с приблизителна инвестиция около 10 милиона евро. Тя ще е за 5 000 млекодайни крави. Това ще е най-голямата кравеферма в България. Животните, с които ще заредят фермата, ще са селектирани, защото ще се търси оптималното количество за добив на мляко. Това мляко ще бъде преработвано през производствена линия, която тепърва ще бъде изградена в хасковското предприятие БМК. Ще се за произвеждат всички видове млечни продукти. Говорим дори за моцарела и специфични сирена, които не се произвеждат на наша територия. Идеята е 90 -95 % от това производство да е износ.

-Харесаният терен е бившото летище край хасковското село Малево. Този терен беше изваден преди седмица в списък за продан като имот от МО с отпаднала необходимост. Как стана така, че беше избран терена именно край Малево?

-Това беше най-подходящият терен, който комплексно ние -общината и областната управа успяхме да предложим. Освен това, теренът е много особен, защото говорим за тясна и дълга площ, заобиколена от общински земи. Дори на няколко пъти този имот е бутан да иде на търг, но понеже наистина е много особен, досега никой не е проявил интерес към него. Всъщност това беше и най-подходящата инвестиция, която можеше да се появи и за реализиране на този терен. Друг инвеститор, с друг тип инвестиция, щеше да е, така да се каже, блокиран отвсякъде. Категорично площта от около 260 декара на бившото летище край Малево няма да е достатъчна. Защото такъв тип ферма, каквито са намеренията да бъде изградена тук, се прави на минимум 400-600 декара площ. Подобни стопанства са от няколко компонента като организация. Единият от тях са самите халета за отглеждането на животните. Другият е фуражният комбинат, който да произвежда храна за отглеждането на тези животни.

Третият компонент в организацията на такава ферма е метан станцията, която да произвежда метан за електроенергията в стопанството. „Голдън Агри фуудс“ имат изградени подобни ферми на много места по света и идват у нас с готов модел.

А както обясних-за да се случи такъв тип кравеферма е необходимо доста голямо пространство. Така че това наистина е подходящ терен. Защото от едната страна на имота-на пистата, могат да бъдат разположени халетата за животните и останалите сгради, от другата, и то на голямо отстояние- да е станцията, за да е изолирана от останалите постройки, каквито са изискванията.

-На какъв етап е в момента проекта, можем ли да говорим вече за някакви конкретни срокове за старта му?

-И местната власт, и държавата в момента правим всичко необходимо в подкрепа на това идеята да се реализира именно на хасковска територия.

Първата по-сериозна стъпка, според мен, ще е придобиване на терени, по Наредбата на община Хасково за стимулиране на инвестициите. После и на терена, който е на МО и беше обявен за такъв с отпаднала необходимост, като в крайна сметка беше изкаран в списъка на имоти, които ще се дават на търг. Ние обаче в момента водим разговори с Министерството на отбраната да се облекчи процедурата, като не се минава през търг, а консорциумът мине като инвеститор от клас „А“.

Тука всъщност беше въпроса дали държавата и общината могат да си стиснат ръцете и да направят нещо заедно, нещо добро за един регион-в случая за Хасково. Тази инвестиция с кравефермата всъщност е основната инвестиция, а покрай нея ще се случат и останалите компоненти от проекта, като например производствената линия. Говорим за около 200 т. количество мляко добив на ден от кравите в тази ферма.

До сега в преговорите става ясно, че целият цикъл на производството ще бъде такъв, че да се хване най-оптималната цена на произведения млечен продукт. Затова инвеститорът ще се опита да затвори цикъла, като организира и процедурата за изхранването на животните. Намеренията се да се се използват за това всички видове механизми-наета, арендована земя, договори с конкретни производители. Има и други интересни идеи в проекта-водят се преговори с хасковски фирми за изработването на производствените линии, те няма да бъдат внесени отвън. Проучването на кандидат-инвеститорът е стигнало до там, че той е наясно, че в Хасково са две от най-силните машиностроителни фирми за производство на оборудване в хранителната промишленост в България.

Идеята на холдинга е да направи 5-6 ферми в България, ако проектът в Хасково мине успешно. При срещите ни вече беше споделено, че нашата страна е изключително подходяща за такъв тип инвестиции и бизнес, понеже има много поливни площи, които дават възможност за отглеждането на големи количества люцерна, която пък е най-добрата храна за животните. Както и за отглеждането на всякакви видове фуражни смески.

Затова и са се впуснали да действат на наша територия с пълна сила.

Доколкото аз знам, фирмата вече има водени разговори и за друг проект, който може да се реализира на различни места в България. Става дума за производство на люцерна, която ще се добива тук, ще се преработва в гранулат и ще се превозва евентуално през Бургас към Саудитска Арабия. Тъй като там отглеждането на люцерна е забранено заради голямата консумация на вода , необходима за това. Така че от начина по който ще се реализира хасковския проект ще се даде сигнал към този голям международен инвеститор как ще погледне на страната ни като възможности да стъпи по -сериозно при нас и да развива разнородна дейност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини