От х:

Днес в x:

Около 40% е делът в потреблението на имитиращи млечни продукти

Около 38-40% е потреблението на така наречените имитиращи млечни продукти у нас и непрекъснато нараства. Това показват данните на НСИ и анализите на земеделското министерство, съобщава в интервю пред "24 часа" Десислава Танева.

Тя допълва, че вероятно този процент е и по-висок, но в рамките на ЕС не са направени различни кодове за натуралните и имитиращите продукти, което прави невъзможно отделянето им в данните за търговията в рамките на общността.

Танева посочва, че в последните години има драстично увеличение в производството на имитиращи продукти не само у нас, но и в целия Европейски съюз заради стремежа на компаниите да поевтиняват продукцията си и да разширяват пазарите си.

"Всичко това води до заместване на естествените суровини. Уточнявам, че това е безопасно съгласно всички европейски изисквания", подчертава министърът.

Тя съобщава и че в момента се обмисля регламент, според който производителите ще могат под един и същ бранд да произвеждат или само натурални, или само заместващи продукти. Това се налага, след като проверки на Агенцията по храните показаха, че на пазара има сирена със заместващи продукти, което не е отразено на етикетите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини