От х:

Днес в x:

С 10 дни удължиха бедственото положение в Хайредин и Мизия

Бедственото положение в oбщините Хайредин и Мизия, въведено заради прелял язовир, е удължено до 21.00 часа на 19 май, съобщава в обзор агенция "Фокус". Решението е взел областният управител на Враца. Към момента няма данни за опасност за населението.

Междувременно бе съобщено, че отговорност за случилото се около язовир Рогозен – 1 носи управата на община Хайредин.

Бедственото положение в общините Хайредин и Мизия бе обявено на 7 май предвид преливането на язовири Рогозен-1 и Бързина, припомня «Фокус». Екипи на МВР предупредиха хората от селата Бързина, Ботево, Липница, Крушовица, Войводово и Сараево за ситуацията.

30 домакинства от хайрединските села Бързина и Ботево бяха евакуирани, след като придошлите води разрушиха преливника на язовир Рогозен-1.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, регионалният министър Лиляна Павлова и зам.-министърът на земеделието Георги Костов инспектираха превантивните дейности в района на язовирите Рогозен - 1 и Бързина и коритото на р. Скът при Мизия.

Пред журналисти Бъчварова заяви, че неспазването на издадени предписания от държавни институции е увеличило риска за ситуацията, в която се намира Рогозен-1.

Областният управител Малина Николова заяви, че са взети решения за спешни действия по възстановяването на преливника на язовира. Тя посочи, че отговорността за състоянието на язовира е на собственика му, а именно община Хайредин.

Главен комисар Николай Николов обясни, че Рогозен-1 ще продължи да бъде източван до безопасно ниво, след което специалисти от «Напоителни системи» ще го обследват и ще издадат препоръки за възстановяването му.

Петдесет язовира в страната, сред които и "Рогозен 1", трябва да бъдат източени и да започнат спешни ремонти, съобщи снощи БТА, позовавайки се на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От началото на годината инспектори от агенцията са направили 1250 проверки на язовири в цялата страна и са издали над 7000 предписания. Собствениците на язовирите са длъжни своевременното да ги изпълнят.

На кмета на община Хайредин ще бъде наложена глоба до 10 000 лв. по Закона за водитеза неспазване на предписанията за язовир "Рогозен 1". Инспекторите са проверили водоема още на 3 февруари т. г. и са издали предписание за източването му, но това не е направено.

При проверката е установено, че изпускателният кран не работи нормално (изпуска 200 л/сек., вместо 1300 л/сек.). А отводящият канал след преливника не е в добро състояние, в резултат на което се е образувал водопад на около 100 метра от язовирната стена.

"Кризисната ситуация с язовир "Рогозен 1" можеше да бъде избегната, ако бяха спазени предписанията", е заявил председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков.

От агенцията призовават областните управители да разпоредят на кметовете на общини да изпълнят задълженията си и да понижат нивата на язовирите в цялата страна, съгласно предписанията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини